3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕлица, Анастас и тяхната българска виртуална книжарница в Австрия

Елица, Анастас и тяхната българска виртуална книжарница в Австрия

-- Реклама --

Семейството живее във Виена от шест години заедно с първородния им син Кай и кучето Ману. Анастас е от Плевен и е консултант в сферата на информационни технологии. Елица е от Тръстеник и за известно време работи в едно от българските училища във Виена.

Ето какво споделиха Елица и Атанас Николови специално за БТА и рубриката БГ Свят.

Кога и защо напуснахте България?

Опаковахме багажа лятото на 2017 г. Няколко седмици по-късно се озовахме в пъстра Виена. Решението взехме спонтанно, почувствахме нужда от промяна.

________________

Елица и Анастас, които създадоха българска книжарница във Виена: Buchnica ни носи удовлетворение и смисъл

_______________

Как живее едно българско семейство във Виена?

Търсихме си предизвикателство и във Виена си намерихме няколко. Забързаният живот в града ни подтикна година по-късно да се преместим в покрайнините на столицата. Няма да крием, че редица пъти сме си задавали въпроса „Тук ли е нашето място“. Имало е липса, имало е тъга, имало е носталгия. Търсили сме потвърждение за взетото решение. Съмненията винаги ще ни преследват, но се надяваме положителните вълнения да продължат да надделяват. Животът ни в този момент би могъл да се опише с една дума: динамичен. С дете и куче винаги има какво да се свърши, планира и мечтае.

Общувате ли с други българи? Има ли българска общност в австрийската столица?

В интерес на истината общуваме предимно с българи. Стараем се да разбием клишето: „В чужбина ли си, не разчитай на своите“. Ако чуем българска реч, бихме се усмихнали и поздравили с едно „Здравей“. Именно личното ни желание за досег до българската общност доведе до създаването на Buchnica, която е олицетворение и продължение на нашата нужда да съхраняваме и поддържаме българското.

FEIA APP

Какво ви липсва най-много от България?

Това, което най-вероятно липсва на всеки един, избрал живота извън България, а именно семейството и приятелите. Хората, с които сме си хапвали вкусна лютеница.

Как ви хрумна идея за българска книжарница във Виена?

Нашият сантиментален проект (както го наричаме помежду си) Buchnica преплита детски мечти с нуждите на един пораснал възрастен далеч от дома. Липсата на пряк досег до литература на български език е стимулът и силната мотивация Buchnica да продължава да съществува и да радва всеки сроден книжен любител в околността.  

___________

Българска книжарница отваря врати във Виена

___________

Разкажете ни за времето, в което Buchnica не е била само виртуална книжарница.

Buchnica започна своето приключение през зимата на 2019 г. с вълнение и с чаша вино в ръка. До момента на произнасянето на откриващите слова в българския магазин-винотека WineSelect, не осъзнавахме каква дейност стартираме, нейните стремежи, значимост и очаквания. За периода, в който бяхме там, успяхме да организираме няколко литературни събития и да положим основите на предстоящи такива. За нас беше изключително приятно, че имахме възможността да се срещнем на живо с нашите клиенти, да разменяме книжни вълнения и австрийски небивалици. Имахме рафтове, на които да предложим избраните от нас книги, подкрепящи сънародници. Успя да се потвърди личното ни усещане, че това, което правим с любов и всеотдайност е “добре дошло” не само в нашето семейство, но и в много други семейства.

Сега книжарницата е само в онлайн пространството. Как работи?

Предвидили сме онлайн платформа, която ще визуализира нашия каталог. В същото време ще се опитаме да провокираме търсенето от нашите клиенти на нови заглавия. Имаме желание да добавим и възможността за споделяне на книги (книга назаем, книга под наем). Като плюс на онлайн пространството можем да посочим, че то ни дава  възможността да достигнем до домовете на повече българи на територията на Австрия. Въпреки това, ние сме мечтатели и вярваме, че отново ще намерим своето физическо място на някоя виенска улица.

______________________

С екипа на Buchnica може да се свържете на имейл office@buchnica.at или телефон 0676 4045021, както и чрез страницата на книжарницата във Фейсбук ТУК

_____________________

Кой има интерес? Само българи ли?

Да, основно са българи. Случвало се е да ни потърсят чужденци, изучаващи български или австриец, който иска да подари книга на свой приятел българин.

Има ли глад за българска литература зад граница?

При всички положения сме приятно изненадани от интереса на сънародниците ни в Австрия. Радваме се, че ние успяваме да допринесем хората да се чувстват една идея по-близо до България.

_________________

Още по темата:

„Времеубежище” на Георги Господинов е книга на месец май в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации