10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Нехамер представи двама нови министри в кабинета

Австрия: Нехамер представи двама нови министри в кабинета

-- Реклама --

В рамките на ден австрийският канцлер Карл Нехамер трябваше да приеме оставките на две дами от правителството – Елизабет Кьостлингер, министърка на земеделието и туризма, и Маргарете Шрамбьок, министърка на икономиката. И двете са от квотата на Народната партия (ÖVP) и се считат сред близките доверени лица на бившия канцлер Себастиан Курц.

Днес Нехамер благодари на Шрамбьок и Кьостингер за тяхната ангажираност и подчерта, че те са служили на Републиката в „труден период“. Канцлерът представи не само новите лица в правителството и новата структура и задачи на някои министерства.

Нови лица, нови структури

В бъдеще министерствата на труда и на икономиката ще бъдат обединени и поети от Мартин Кохер, който от 2021 е министър на труда. Новото министерство ще има още един държавен секретар – Сузане Краус-Винклер, настоящ председател на асоциацията на хотелиерите. Трудът и икономиката се нуждаят от „единство“, казва Нехамер във връзка с многобройните нови задачи за Мартин Кохер.

Министерството на земеделието също ще бъде реорганизирано. Неговият нов министър е Норберт Тотчниг, познат досега като директорът на Съюза на фермерите в Южен Тирол.

Държавният секретар Клаудия Плаколм ще поеме програмите за младежта и гражданската служба в бъдеще.

Министърът на финансите Магнус Брунер ще отговаря и за дигитализацията. Затова до него ще бъде поставен Флориан Турски като държавен секретар. Преди това Турски е бил офис мениджър на тиролския губернатор Гюнтер Платер.

_____________________

Реакция на Зелените

Решенията за новите назначения са съгласувани с коалиционния партньор. Вицеканцлерът Вернер Коглер (Зелените) не иска да „се занимава с отделни дебати по отношение на кадровата политика“, се казва в изявление, изпратено до APA. „Предизвикателствата, пред които сме изправени, са твърде големи за това“. Сега е необходим екип, който да може да действа около Нехамер. „Затова се радваме, че решенията бяха взети бързо от ÖVP и че сега можем да продължим да работим.“ В дневния ред са включени например постепенното спиране на руския газ, бързият напредък на енергийния обрат, реформата в здравеопазването и следващият пакет от мерки за смекчаване на инфлацията „особено за тези, които най-много се нуждаят от нея“.

Коглер предполага, че Кохер „ще управлява новия си портфейл съвестно и с необходимата чувствителност“. „Като Зелени ще обръщаме много голямо внимание на това да се вземат предвид интересите на работещите хора.

Опозицията настоява за нови избори

С министрите Кьостингер и Шрамбьок правителството загуби две жени на върха. Въпреки това, чрез замяната на една жена държавен секретар и премахването на един министерски пост, все още е възможно да се поддържа балансирано съотношение между жените и мъжете в правителството.  Нехамер подчерта, че би желал в социалните медии да има по-малко реч на омразата, за да могат повече жени да се осмелят да заемат ръководни позиции в бъдеще.

След поредните промени в коалиционния кабинет от Социалистическата партия и Пртията на свободата заговориха, че правителството не може да се справя със задачите си и нови избори вече са наложителни.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации