17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеЛятна ваканция в България с много игри и допълнителни ползи

Лятна ваканция в България с много игри и допълнителни ползи

-- Реклама --

Ваканцията на децата е заслужено време за много игри и забавления, но често и за наваксване или затвърждаване на някои уроци от училище. Организирането на летния отдих на малчуганите изправя родителите пред не едно и две предизвикателства в опита им да дадат равни дози свобода и ангажираност.  

______________________

От чужбина в България за една емоционална лятна ваканция

_____________________

Една ваканция – много ползи

Елена Павлова и Ирена Нецова отново предлагат чудесна възможност за българчетата, живеещи в чужбина, да посетят родината и да поиграят със свои връстници от цял свят. Така те едновременно създават приятелства, развиват речника си по български език и на място се запознават с историята и географията на България.

 „Миналата година тръгнахме с доза несигурност към Габровския Балкан. Покрай Ковид пандемията обстановката беше все още притеснителна, самите ние не знаехме как точно ще реагират децата на новата за тях среда”. Тези грижи на Елена Павлова се стопяват още на втория ден от лагера. Децата, идващи от Австрия, САЩ, Великобритания, Германия, Италия бързо завързват приятелства. Походите в гората и игрите край лагерния огън ги сближават, а месенето на хляб, досега с хурка и вретено, както и с народните танци, откриват пред палавниците традиции и обичаи, за които само са слушали или чели в българското училище.

Екскурзиите до връх Шипка, посещението на Етъра и Музея на образованието в Габрово са оставят в тях незабравими спомени и трайни знания. „Бях изненадана, когато синът ми обясни подробно как са учили децата в килийното училище и разказа за подвига на опълченците на Шипка”, споделя Поли Р.

На място картинките от учебниците и стиховете на Вазов са придобили съвсем реални измерения, а думички като нощви, възрожденец, хайдутин вече не звучат абстрактно.

И отново към България – на море и планина

След успешния старт на „Моето българско лято” през миналата година, сега амбициозните момичета са решили да разширят предлаганите възможности. Децата могат да избират между игри на морето, Етрополския и Габровския Балкан и ваканционни работилнички на Витоша. Всяко от местата има своята тематична програма и акцент, но общото между тях е, че залагат на съчетанието между спорт, игри и забавления и запознаване с българското историческо и културно наследство. Езикът си остава основен приоритет в програмата като заниманията са леки и най-вече с чисто практическа насоченост. Най-голямото вдъхновение за следващите стъпки идва от децата и техните отзиви.

„Лагерът беше супер! Всичко беше както трябва – стаята, храната, околностите и излетите. Ели и Ирена са прекрасни хора, които умеят да общуват с деца. Разказите им за българската история и литература бяха наистина завладяващи. Много ми харесаха излетите, но най-много месенето на хляб и рисуването в Соколкия манастир. Излетът в Музея и преденето обаче също бяха cool! Вечерите край лагерния огън са назабравимо хубави. С нетърпение очаквам следващото лято!“ 

Ирена е повече от доволна. Точно както и Дани, Ники, Ева и Мария. Те с нетърпение чакат отново да се срещнат край огъня и да споделят преживяното през изминалата година. Други малчугани за първи път ще се запознаят с чара на „Моето българско лято” и вече се подготвят за игри на плажа в Обзор и спортни състезания в Балкана.

FEIA APP

А какво по-хубаво от доволни и щастливи деца, играли на воля по поляните и реално докоснали и познали България. Онази красива и древна България, която иначе е трудно да покажем през краткия престой при баба и дядо.

Всички подробности за ваканцията „Моето българско лято” може да намерите ТУК.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации