10.6 C
Виена
четвъртък, 29 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоактуалноЦветница е!

  Цветница е!

  -- Реклама --

  Цветница е един от най-обичаните, пъстри и весели празници през пролетта, както и празник на всички, които носят име на цвете. Той идва веднага след Лазаровден и се празнува винаги в неделя, точно седмица преди Великден. В българската традиция Цветница и Лазаровден са  празници на  девойките (за разлика от Коледуването и Сурвакането, които са типично мъжки празници). Това са най-цветните и красиви момински празници, които символизират възраждащата се природа , изпращането на студените зимни дни, любовта и цветята.

  Денят се отбелязва както от православната църква, така и от католици и протестанти. Денят е познат още с имената Връбница, Цветна неделя, Куклин ден.

  FEIA APP

  Празникът на цветята се свързва с библейската история за влизането на Христос в Йерусалим в дните преди Пасха, когато хората го посрещат, хвърляйки в краката му палмови клони и цветя. Към процесията се присъединявали все нови и нови хора – млади и стари, богати и бедни, жени, деца и старци. “Кой е Този ?” – се питали всички, чудейки се на какво се дължи промяната у Този, Който бе заявил, че Неговото царство не е от този свят. Тържествени викове “Осанна Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осанна във висините!”/Матей, 21:9/ се носели над развълнуваното човешко море  и преповтаряни и подемани все по-далеч проехтявали  из околните хълмове и долини. Никога по-рано светът не бил виждал такава тържествена процесия. 

  Днес вместо палмовото листо се използват върбови клонки, които се откъсват на Лазаровден и се носят в църквата, за да бъдат благословени.

  От църквата освен върба се взимат и цветя, които след като свещеникът е благословил, се носят у дома и се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец и се слага на входната врата, за да пази хората от злото.

  На Цветница се извършва и един от обичаите, свързан и с Лазаровден – кумичене. Тогава лазарките пускат венците си от върба в реката. Чийто венец излезе най-отпред, неговата собственичка получава титлата „кумица“. Към нея всички трябва да се отнасят с уважение, да я почитат и да търсят съветите й през цялата година. Кумицата пък трябва да устрои празнична трапеза за останалите моми в селото.

  Цветница е празник на всички цветя, които в религиозен план са символ на вечната пролет в Райската градина. На този ден празнуват и всички, които са кръстени на някакво растение. Всяко цвете има определена символика и се смята, че то предава някои от чертите си върху характера на човека, кръстен на него.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации