13.5 C
Виена
четвъртък, 29 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияВеликденски концерт на квартет "Светоглас" в музикалната капела на двореца Хофбург

  Великденски концерт на квартет „Светоглас“ в музикалната капела на двореца Хофбург

  -- Реклама --

  Стара тракийска песен и мотиви от „Вълшебната флейта” на Моцарт. Тази странна на пръв поглед комбинация, намира своето магическо превъплъщение в най-новите песни на квартет „Светоглас”. Хармоничните многогласови изпълнения на Даниел Спасов, Станимир Иванов, Виктор Томанов и Милен Иванов ще огласят една от най-старите капели във Виена – тази в двореца Хофбург.

  Мистерията на българската полифония

  Повече от 10 години  певците от квартет „Светоглас” се занимават с многогласно претворяване на старинни музикални образци. Четиримата пеят а капелно и търсят модерни интерпретации на класическата музика. Техните великолепните изпълнения са познати на публиката по цял свят.

  На 27 април българите в Австрия ще имат възможност да се насладят на красотата и хармонията на българските гласове. Квартет „Светоглас” ще пее в красивaта музикална капела на двореца Хофбург.

  История и музика

  Малкият бивш дворцов параклис на Хабсбургите построен в готически стил, се намира в средата на виенския Хофбург.

  Първото споменаване на параклиса Хофбург в историческите документи датира от 1296 г., когато Хабсбургският Албрехт I управлява като херцог на Австрия. През следващите векове параклисът претърпява няколко структурни промени, отразяващи променящите се вкусове на различните владетели. Сегашният дизайн с ораториите и наложените галерии датира от времето на Мария Терезия (1717-1780) и император Франц II (1768-1835). Четирите ключови камъка на свода са запазени от по-ранния проект. Те представляват благославящия Христос Спасител, Мария с младенеца Исус, евангелист Йоан и архангел Гавраил. На стълбовете има дървени скулптури на светите покровители. Над левия страничен олтар има Мадона, изваяна около 1410 г.

  През 1914 г. убитият престолонаследник Франц Фердинанд е положен в параклиса Хофбург във Виена, а две години по-късно – император Франц Йосиф.

  В Хофбургкапеле се помещава Виенският хофмузикален оркестър, който изнася концерти в Австрия и чужбина и гостува на различни международни фестивали.

  Концерт на квартет „Светоглас“ във Виена

  КОГА: 27 април от 18.00 ч.

  КЪДЕ: Дворцовата капела в Хофбург (Hofburgkapelle)

  Вход свободен

  Необходима е предварителна регистрация на имейл office@haus-wittgenstein.at

  Императорска съкровищница, Хофбрг, Виена
  Швейцарската порта в двореца Хофбург; зад нея е дворът, в който се намира Съкровищницата и Хофбургската капела

  До параклиса Хофбург може да се стигне през Вътрешния бургхоф (Inneren Burghof) и Швайцертор (Schweizerhof) ли от Йозефсплац (Josefsplatz). Входът му е над Съкровищницата (der Schatzkammer).

  Повече информация за обществения транспорт може да намерите ТУК

  Събитието се организира от посолството на РБългария в РАвстрия, Постоянната мисия на РБългария в международните организации във Виена и БКИ „Дом Витгенщайн“.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации