14 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноНе пропускайте безплатния годишен профилактичен преглед, съветва д-р Надежда Анастасова

Не пропускайте безплатния годишен профилактичен преглед, съветва д-р Надежда Анастасова

-- Реклама --

Редовната профилактика помага за по-ранното откриване и успешно лекуване на редица заболявания

Всяка година в Австрия се инвестират повече от 400 млн. евро за профилактични прегледи на населението.

Всеки пълнолетен (над 18 години) живеещ в Австрия има право веднъж в годината да си направи пълен безплатен профилактичен преглед. Дори и тези, които нямат здравна осигуровка, могат да се възползват от възможността да проверят здравния си статус.

Ползи

„Профилактичните прегледи са много важни най-малкото в две посоки”, казва д-р Надежда Анастасова, общопрактикуващ лекар във Виена. „От една страна, чрез тях могат своевременно да бъдат открити и отстранени рискови фактори за определени заболявания. От друга страна, ранното диагностициране и предприемане на съответните стъпки за лечение значително повишават шансовете за успешно преодоляване дори на тежки болести като рак или сърдечен инфаркт”.

Къде може да се направи профилактичен преглед?

Всеки желаещ за профилактичен преглед може да си запази час при своя общопрактикуващ лекар или в някой от здравните центрове към Здравната каса.

Какво включва профилактичният преглед?

„За да се провери общото състояние на организма се правят множество различни изследвания”, разяснява д-р Анастасова, която ежедневно провежда профилактични прегледи в своя кабинет.

Като първа стъпка пациентът попълва въпросник, който помага на лекаря да си изгради картина за минали и настоящи заболявания, начин на живот, зависимости, приемани лекарства и други фактори, свързани със здравето.

Следва общ преглед на тялото, преслушване на сърцето и белите дробове, преглед на корема, контрол на гръбначния стълб, измерване на кръвно налягане, електрокардиограма.

С измерване на ръст и тегло лекарят установява индекса на телесна маса спрямо възрастта на пациента.

Изследванията на кръвта и урината дават допълнителна информация за нивото на холестерол и кръвна захар, както и данни за състоянието на бъбреците, пикочния мехур и други органи.

След като са готови резултатите от проведените изследвания, лекарят разговаря с пациента и дава заключение за общото му здравословно състояние. В случай, че има притеснителни сигнали за болести, може да се наложат и допълнителни прегледи при съответен специалист. По време на този разговор с лекаря могат да се обсъдят въпроси, свързани с промяна в начина на живот, профилактични мерки за укрепване на общото състояние на организма или евентуални стъпки за бъдещо лечение на установено заболяване.

Допълнително към този преглед жените трябва да посетят и гинеколог. За да е пълна здравната картина, препоръчителен е и преглед при стоматолог, който да провери състоянието на венците за наличие на белези на парондотоза.

Годишният профилактичен преглед може да спести много бъдещи усложнения и тревоги, затова не го пропускайте. Запишете си час при лекар още сега.

Д-р Надежда Анастасова

 Контакти:

Тел: +43 1 271 51 58
+43 660 82 78 555
+43 660 6 22 89 33
Факс:
 +43 1 271 51 588

Имейл: termin@dieordination.at

Уебсайт: www.dieordination.at  (страницата предлага и версия на български език)

Адрес: Christian-Bucher-Gasse 27/2
1210 Wien (пред ординацията се намира голям паркинг)

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации