10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенчани инвестират във фотоволтаични централи

Виенчани инвестират във фотоволтаични централи

-- Реклама --

От десет години във Виена съществуват тъй наречените „Граждански фотоволтаични електроцентрали”, управлявани от общинската фирма „Виенска енергия” (Wien Energie). Всеки виенчанин може да инвестира във фотоволтаичните централи и да получи ваучер.

Виена строи нова фотоволтаичната централа на територията на Централните гробища. Тя ще е с мощност 1,4 мегавата и ще бъде третата по големина в района. Централата трябва да заработи през пролетта и да произвежда електроенергия за около 570 домакинства. Виенчани могат да закупят соларни пакети и по този начин да станат съсобственици на електроцентралата.

Новата фотоволтаична електроцентрала ще бъде 29-ата във Виена и Долна Австрия, в които до момента над 10 000 виенчани са инвестирали повече от 38 милиона евро. Новата форма на гражданско участие във финансирането на фотоволтаични централи е много добре приета от населението. Рекордът се държи от първата гражданска електроцентрала във виенския район Донаущат. Соларните панели в този проект бяха разпродадени само за 26 часа. Тогава виенчани можеха да закупят соларни панели на цена от 475 евро и по този начин дадат своя принос към намаляването на емисиите на парникови газове. Освен това гражданите, инвестирали в електростанциите, получават гарантиран годишен доход от продадената електроенергия.

Фотоволтаиците са един от най-екологичните начини за добиване на електроенергия, тъй като по този начин се спестява огромно количество въглеродни емисии. В момента общо 28 „граждански фотоволтаични централи” във Виена произвеждат 20,5 мегавата електроенергия и захранват 8400 домакинства със слънчева енергия. Това намалява годишно емисиите въглероден двуокис с 12 000 тона.

По информация на EuroCommPR

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

__________________

Още по темата:

В най-големия соларен парк в Австрия живеят 150 овце и се отглеждат зеленчуци

Зелени жилища за устойчиво живеене

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации