16.5 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена продължава да следва собствената си стратегия и няма да премахне всички...

Виена продължава да следва собствената си стратегия и няма да премахне всички мерки

Австрийската столица ще се придържа към 2-G в гастрономията и след 19 февруари. Нощните заведения може да отворят врати на 5 март, но там се прилага "поне 2-G, може би дори 2-G плюс", обявява кметът Михаел Лудвиг

-- Реклама --

Виена за пореден път залага на по-строги мерки и по-предпазлив подход. Столицата няма да подкрепи всички стъпки за отваряне, обявени от федералното правителство в сряда, 16 февруари (бел.ред. От 5 март повечето корона мерки в Австрия трябва да отпаднат). Защото, въпреки че с омикрон „пандемията влезе в нова фаза“, това не означава, че „трябва да бъдем безразсъдни“, обясни кметът Михаел Лудвиг (SPÖ).

Така австрийската столица продължава да върви по своя път в овладяването на здравната криза и да прилага по-дълго мерки в сравнение с останалите провинции. Така беше и през лятото, когато Лудвиг остави задължителните маски във всички търговски обекти. Въпреки многото критики, засега той е категоричен, че отварянето на града ще се случва по-постепенно и внимателно.

Неваксинираните без заведения и след 19 февруари

Правилото 2-G в сектора на общественото хранене няма да бъде отменено на 19 февруари във Виена. Лудвиг вече беше обявил това, но го потвърди отново в сряда след срещата на върха между федералното правителство и правителствата на провинциите. „Навсякъде, където не можете да носите маски FFP2 постоянно, например в ресторантьорството, е нужно специално внимание“. Той добави, че ситуацията във Виена ще продължи да се следи „и се надяваме, че скоро това ще се промени и тук“. Тази мярка обаче вероятно ще бъде запазена и след 5 март, когато според новия план на правителството трябва да отпаднат всички правила, свързани със здравния статус на хората (ваксиниран, тестван, преболедувал).

Изискването за носене на маска във всички търговски обекти може да остане в сила за Виена и след тази дата, въпреки че според новите правила те трябва да се носят задължително само в болници, домове за възрастни хора, супермаркети, аптеки, обществен транспорт.

Нощните заведения във Виена ще отворят на 5 март, но не без ограничение. За тях ще важи правилото 2-G или дори 2-G-Plus. На практика това означава, че само ваксинирани и преболедували могат да посещават нощните барове и дискотеки като е възможно и за тях да бъде нужен допълнителен тест.

Задължението за използване на маска ще продължава да важи и в затворени помещения, тъй като тя предпазва „не само от омикрон, но и от други вирусни заболявания“, казва Лудвиг.

„Пандемията все още не е овладяна“

Кметът на Виена обоснова много по-предпазливия подход като заяви, че макар омикрон да не води до тежка пандемия, броят на инфекциите в болниците все още е висок. „Във Виена през последните няколко дни имахме пикови стойности в нормални отделения“. Друг проблем е, че и самите здравните работници са засегнати от инфекции, заболявания или трябва да бъдат поставени под карантина. Тежестта върху здравната система все още е много голяма, подчерта Лудвиг.

Това беше потвърдено и от Михаел Биндер, медицински директор на Виенската здравна асоциация. Във виенските болници са настанени 611 пациенти, заразени с ковид като 540 от тях са в нормални отделения, представи актуалните данни той. Това е „значителна тежест“ за болничната система, каза той, „здравният персонал все още е под натиск“. Според Биндер в момента никой не може да даде дългосрочна перспектива. След края на семестриалната ваканция в Долна Австрия се очаква да има ново увеличение на инфекциите. Все още не е възможно да се прецени и как ще се развие омикронният вариант BA.2. Настоящата вълна вероятно ще „продължи и през март“.

Ще продължат ли тестовете да бъдат безплатни?

Във всеки случай кметът на Виена заяви, че ще продължи да се застъпва за продължаване на безплатните PCR тестове. Системата за тестване „Alles Gurgelt“ се оказа много успешна и допринесе за прекъсване на веригите на инфекциите и предотвратяване на заболяванията. Ако федералното правителство постепенно прекрати безплатните тестове в края на март, това „за съжаление“ ще означава и край на съществуващата система за тестове в столицата.

Отпадане на мерките от 5 март

В останалата част на страната почти всички ковид мерки ще отпаднат от 5 март. Всички правила 2-G и 3-G ще бъдат отменени, а изискването за маска ще отпадне с малки изключения. Правилото 3G (ваксиниран, преболедувал, тестван) ще се прилага при влизане в страната.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации