14.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Ще станат ли платени PCR тестовете? Кои ограничения може да отпаднат...

Австрия: Ще станат ли платени PCR тестовете? Кои ограничения може да отпаднат от март?

-- Реклама --

Малък Сечко все още не си е тръгнал, времето е студено и хората прекарват доста време на закрито, но пък пролетта се задава вече. Броят на заразените продължава да бъде висок, но пък ситуацията в интензивните отделения не е така напрегната, както в предишните месеци.

Време е Австрия да започне да премахва ограничителните мерки, наложени от Ковид. В сряда, 16 февруари, ще се проведе среща на правителството с експерти и представители на отделните провинции, които трябва да решат какви ще са следващите стъпки в отварянето на страната. Някои медии споменават и за „Ден на свободата”, в който, по подобие на Дания, Ирландия и други държави, ще отпаднат всички ковид ограничения.

Алпийската република, която предприе един от най-рестриктивните подходи в овладяването на пандемията, едва ли ще отмени всички мерки наведнъж. Засега мотото е „Предпазливост през февруари, много свобода през март”. Разбира се, всичко това се предвижда с уговорката, че новопоявилият се подвариант на омикрин отново не промени правилата. Макар и без сигурни обещания страната се нужда е от средносрочна перспектива.

Платени тестове?

Австрия е сред държавите, които правят най-много тестове на глава от населението. Според експерти това масово тестване вече не носи никакви ползи от медицинска гледна точка и трябва спешно да се промени. Правителството планира да ограничи възможностите за безплатни тестове. Тестовете биха могли да бъдат платени – поне за определени групи. По време на посещението си в Швейцария федералният канцлер Карл Нехамер (ÖVP) се изказа ясно в полза на прекратяването на безплатните масови тестове: „Платени тестове, да“, каза той и добави, че се водят разговори за това „кога да се използват, кога, кой да бъде засегнат“. Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн (Зелени) потвърди, че стратегията за тестване се преразглежда. Не е ясно дали до сряда ще бъде постигнато споразумение по този въпрос.

В същото време кметът на Виена Михаел Лудвиг се обяви твърдо за запазване на безплатните тестове в столицата. Актуално проучване сочи, че 71% от виенчани искат системата „Alles Gurgelt“ да се запази.

Преди да направим преглед на конкретните перспективи, нека видим каква е актуалната обстановка.

Какви са актуалните правила

От събота, 13 февруари, правилото за 2G в търговските обекти вече е в историята – неваксинираните хора отново могат да пазаруват свободно като не е необходимо да бъдат тествани преди да влязат в магазините. Изискването за носене на маска FFP2 остава. Същото важи и за музеи, библиотеки и други подобни места на закрито.

От друга страна правилото 3G (преболедувал/ваксиниран/тестван) и FFP2 маски все още се прилагат за услуги, изискващи непосредствен контакт например при фризьор. Това означава, че неваксинираните могат да си направят масаж или да се подстрижат, но само с PCR тест.

Правилото 2G (преболедувал/ваксиниран) все още е валидно в закрити спортни съоръжения (като спортни зали), по време на събития и в сектора на общественото хранене. По време на събития вече няма горна граница за посетителите, но и тук се прилага задължението за маска FFP2. На събития с повече от 50 участници без разпределени места има забрана за консумация, за да може маската да остане вдигната. Нощните заведения са все така затворени, а всички останали барове и ресторанти работят до полунощ.

Задължението за използване на маска FFP2 се прилага в закрити помещения и – да припомним – и на открито, ако не може да бъде спазено разстоянието от един метър.

Какво със сигурност предстои

В събота, 19 февруари, правилото за 2G ще отпадне в ресторантите и по време на събития и там ще се прилага 3G. С други думи, неваксинираните отново ще имат достъп до заведенията, представяйки негативен тест. С една особеност – валидността на PCR тестовете за гастрономията ще бъде 48 часа.

Във Виена отдавна се прилагат съкратените срокове на валидност на тестовете, но във всички области. Столицата запазва правилото 2G при посещение на заведения.

______________

Австрия: 2G си отива. 3G се завръща в ресторантите

______________

Кои мерки се очаква да бъдат разхлабени

На първо място в списъка със следващите стъпки за отпускане на мерките е вечерният час. Вероятно той ще отпадне след срещата в сряда, което ще позволи и скорошното отваряне на нощните заведения.

Освен това от Търговската камара в областта на туризма призовават за облекчения във всички области на спорта и отдиха и въвеждане на 3G.

Правилата за оставане в карантина също се очаква да бъдат променени, а вероятно и скоро да отпаднат.

Ще отпадне ли задължителната ваксинация?

Как ще работи спорният закон за задължителната ваксинация и дали въобще ще бъдат налагани глоби за неспазването му? Въпреки че той официално влезе в сила, не е ясно как точно ще се прилагат част от разпоредбите му.

_______________

Австрийското правителство представи новия вариант на закона за задължителната ваксинация срещу Ковид

_______________

Все повече политици от управляващата коалиция, както и медицински експерти се обявяват за преразглеждане на нуждата от този закон. Самият канцлер в интервю за Кроне Цайтунг на въпрос дали този закон може да скоро да остане в историята каза: „Ако експертите преценяват по този начин и го предложат на правителството, тогава да. Целта на този закон никога не е била да се наложи принудителна мярка, а да се намери правилната реакция в правилния момент спрямо съответната опасност на вируса. Цяла Австрия се надява, че през есента вече няма да се налага задължителна ваксинация. Това би било най-доброто, което може да ни се случи”. Очаква се в най-скоро време да бъде сформирана и комисията от експерти, която трябва да на всеки три месеца да оценява необходимостта от прилагането на закона.

Същевременно лотарията, която трябваше да стимулира хората да се ваксинират, беше официално отменена.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации