19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоБългарияПловдив изпревари Виена и Грац в класацията за „Най-добра европейска дестинация 2022”

Пловдив изпревари Виена и Грац в класацията за „Най-добра европейска дестинация 2022”

Пловдив зае четвърто място, Виена - 17, а Грац - 19 място в на престижната класация European Best Destinations

-- Реклама --

Градът под тепетата премери сили с 19 световно известни дестинации в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations. Пловдив бе единственият български град, който участва в надпреварата в конкуренция с Лондон, Рим, Лозана, Истанбул, Атина, Прага и др. Първото място бе спечелено от словенската столица Любляна, второ място е за Марбея в Испания, следвана от Амиен във Франция.

В класацията участваха и два австрийски града – Виена и Грац, които заеха съответно 17 и 19 място.

Пловдив е избран на 4 място с 51 024 гласа.

От тези 20 дестинации, селектирани за крайната класация, само първите пет, получили най-много гласове, могат да използват титлата „Най-добра европейска дестинация 2022“ във всички свои комуникации, медийни изяви, уебсайт, реклама. Пловдив е избран на 4 място с 51 024 гласа. Общо кампанията е събрала 528 069 гласувания от 182 страни и повече от 100 000 споделяния. 56 % от всички гласове са дошли от Европа, а останалите 44% – от държави извън Стария континент.

На същия сайт EuropeanBestDestinations.com, който е водещ уебсайт за туризъм в Европа, в отделните категории Пловдив е удостоен и с титлата за „Най-добра културна дестинация в Европа 2022“ (1-во място). Пловдив е № 1 и в категорията „Най-романтични дестинации в Европа“, както и в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“.

снимка pixabay

При представянето на Пловдив от сайта припомнят, че той е най-старият постоянно населяван град в Европа и един от най-древните градове в света. „В Пловдив хилядолетната история, култура и наследство са в естествена хармония. Древен и непреходен, аристичен и модерен, космополитен и романтичен този град е толкова привлекателен и пълен с живот”, пише EuropeanBestDestinations.

След Пловдив в класацията се нареждат Льовен (Белгия), Оридеа (Румъния), крайбрежието Амалфи (Италия), германската провинция Бавария, Прага, Рим и др.

Виена – романтична и толерантна

снимка pixabay

Виена, спечелила 17-то място, е представена като романтична дестинация за всички, които искат да се пренасат в епохата на императрица Сиси. Разходка с файтон, красиви дворци, концерти с класическа музика – всичко това допринася за аристократичната атмосфера на австрийската столица. Подчератва се и фактът, че Виена е толерантна към хомосексуалните двойки, безопасна и подходяща за семейни екскурзии. Градът разполага с най-красивите европейски градски паркове, а Пратерът е сред най-предпочитаните места за брачно предложение.

____________________

Диана Пиперова, екскурзовод: Виена е много повече от красив град

___________________

Грац – дестинация за устойчив туризъм

Само Лозана застава между Виена и Грац. Вторият по големина австрийски град заема 19 място и се радва на славата си на дестинация за устойчив туризъм. Столицата на Щайермарк предлага прекрасна комбинация от исторически забележителности, модерна архитектура и кулинарни изкушения.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации