6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоUncategorizedАлександър Сано, актьор: Ще видите феноменален филм, който ще ви „открадне“ сърцата

Александър Сано, актьор: Ще видите феноменален филм, който ще ви „открадне“ сърцата

-- Реклама --

Александър Сано става известен първоначално като един от тримата „Братя Мангасарян“, а в киносредите пробива с ролята си в „Тилт“. Зрителите го познават и като Косъма в сериала „Под прикритие“ – роля, която го прави звезда в България. Участва още в „Диви и щастливи”, „Миграцията на паламуда”, „Ягодова луна”, „Денят на бащата” и др.

На 5 март Александър Сано ще бъде във Виена, за да представи на сънародниците си филма „В сърцето на машината”. По този повод се опитахме да разберем от него любопитни подробности за сюжета, работата по заснемането на лентата и първите зрителски отзиви.

Интервю Елица Ценова

Българите в чужбина имат невероятната възможност да видят предпремиерно филма „В сърцето на машината”. Какви са първите отзиви, които получавате от тях?

Да така е – този път показваме филма първо в чужбина. Преди почти две години, когато обикаляхме с предишния ни филм „Диви и щастливи“, установихме две неща. Първото – огромната страст, с която българите живеещи зад граница идват, за да видят нещо ново от културата и изкуството, създадено в родината им. И второ, относно филмите, те чакат по година, две, докато ново кино заглавие бъде пуснато по някоя от телевизиите и  чак тогава имат възможността да го гледат.

Решихме този път да обърнем нещата и да подарим предпремиерното изживяване именно на сънародниците ни в чужбина. Ефектът е повече от поразителен. Това, което преживяваме заедно с тях по време на европейското турне на филма ни „В сърцето на машината“, не може да се опише с думи. Но става въпрос за много силна и окриляваща емоция. Интересно е, че реакцията на вече над  500 души, които го гледаха е една и съща, като на един човек.

Филмът вече е представен на редица фестивали, където получи около 30 престижни номинации и спечели 15 награди. С какво според Вас историята грабва и държи вниманието на зрителите?

Сюжетът е базиран на истински случай от края на 70-те години на миналия век. Разказва за невероятен случка в един затворнически цех, който провокира буквално катарзис у присъстващите затворници.

Всеки от тях е различен, в различна степен е загубил човешкия си облик и надежда, но в рамките на няколко часа животът им се преобръща и показва на всички ни, че човещината никога не изчезва и може да бъде открита и на най-неочакваните места.

Какво беше най-трудното при изграждането на образа на Вашия герой?

Това е най-дълбокият образ, с който ме е срещала кариерата ми до момента. Толкова силно се отдадохме и горяхме всички актьори в този филм. Усещането, че правим нещо, което не се случва често в професията, така ни беше завладяло, че никой не показа и за миг, че му е тежко. А истината е, че работихме в доста тежки условия. Но не просто вярвахме – знаехме, че крайният резултат ще си заслужава.

Работен момент от снимачната площадка

Филмът се отличава със забележителен подбор на актьори. Не случайно на международния кинофестивал AFIN в Австралия има номинация за „Най-добър актьорски състав”. Как се чувствахте в компанията на Ивайло Христо, Христо Шопов, Юлиан Вергов, Владимир Зомбори, Стоян Дойчев, Христо Петков, Башар Рахал и др?

Да работиш по такъв сценарий с този невероятен режисьор (Мартин Макариев) с тези актьори е като шестица от тотото. Не съм си представял, че може да ми се случи и за мен е огромно щастие да съм част от този проект.

Трейлърът на „В сърцето на машината” ни пренася в мрачните цехове на Кремиковци и затвора. Въпреки това дали бихте ни разказали някоя весела случка от снимачната площадка?

„Пренася“ ви там, защото работата по картината и осветлението на оператора Андрей Андреев е наистина нещо, което аз лично много отдавна не съм виждал в българското кино. Иначе, истината е, че когато се снимат тежки сцени, в почивките инстинктивно търсим повод за шеги и се занимавахме със всякакви „магарии“. Може би е въпрос на неосъзнато търсене на баланс.

Мартин Макариев, режисьор на „В сърцето на машината“

Споменахте, че в един обикновен работен ден в затвора се случва нещо неочаквано, което преобръща съдбата на героите. Вярвате ли, че всеки от нас има предначертан път, от който не може да се отклони?

Напълно вероятно е да имаме начертан път. Но той винаги ни се разчертава и с множество разклонения и изходи. В крайна сметка, как ще извървим пътя си е въпрос на лично решение.

Историите в този филм промениха ли с нещо Вашето лично отношение към живота?

Може би ще прозвучи леко преувеличено, но да – промени ме. Когато човек стане част от нещо наистина стойностно, вече знае, че има едно ниво и качество на философия, под което не би искал да слиза. Оценявам  живота много повече.

Александър Сано в сцена от „В сърцето на машината“, снимка Кристина Пенкова-Кика

Вие сте наполовина българин. Имате четвърт арменски и още четвърт французо-италиански гени. Представяте ли си да живеете извън България?

Макар да съм със смесена националност по кръв, никога не съм се чувствал друг освен българин.

Понякога работя дори повече от месец в чужбина, пътувам често и мога да ви кажа, че нямам необходимост да живея извън България. А и у нас в много отношения е Рай.

Ще Ви видим във Виена на 5 март по време на прожекцията на филма „В сърцето на машината”. С какви думи бихте привлекли сънародниците си в залата?

Аз съм премерен, дори пестелив на обещания. Но най-отговорно заявявам, че ще видите феноменален филм, който ще ви „открадне“ сърцата. Същевременно ще ви окрили и ще ви накара да се замислите, какъв късмет сме извадили да се родим човеци.

Мащабната българска продукция „В Сърцето на Машината“ проследява историята на група затворници, обединени от невероятна случайност, която ще се окаже съдбовна за всеки един от тях. Сценарият е вдъхновен от действителни събития, случили се у нас в края на 70-те години, а мощният му емоционален заряд е разгърнат от впечатляващия актьорски състав, брилянтното визуално оформление и въздействащата авторска музика.

Режисьор – Мартин Макариев

Продуцент – Александър Пенев и Мартин Макариев

Оператор – Андрей Андреев

Сценарист – Борислав Захариев

Музика – Виктор Стоянов

С участието на Александър Сано, Ивайло Христов, Христо Шопов, Юлиан Вергов, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Башар Рахал и др.

Филмът ще бъде представен във Виена на 5 март от 13.00 ч. в CineCenter Wien, Fleischmarkt 6. Събитието се организира от Vienna Sunday Cinema.

Подробности за прожекцията и закупуването на билети ще намерите ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации