15.7 C
Виена
сряда, 27 септември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияОблекчават се мерките за влизане в България от Австрия

Облекчават се мерките за влизане в България от Австрия

-- Реклама --

След като Австрия влезе в червената зона от 19 януари България промени изискванията за влизане в страната. Пристигащите от алпийската република лица трябваше да представят освен сертификат за ваксинация или преболедуване и актуален PCR тест.

_______________

България постави Австрия в червената зона и промени режима на влизане в страната

_______________

Нови разпоредби

Със заповед от 28 януари на министърката на здравеопазването на България се въвеждат нови промени в режима на влизане в страната, засягащи пътниците от държави в червената зона. В „червената“ зона вече влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население.

Считано от 1 февруари (вторник) лицата, пристигащите от Австрия (червена зона), се допускат, при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване с PCR или антигенен тест или на равностойни/аналогични документи.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането в България. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение за гражданите.

__________________________

___________________________

Валидност на цифровите сертификати

Министерството на здравеопазването напомня, че от 1 февруари, съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза. При изтекъл сертификат (т.е. изминали са 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

Гражданите, притежаващи сертификат за поставена бустерна доза срещу COVID-19, могат да влизат в България от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада.

Цялата заповед на министърката на здравеопазването може да прочетете ТУК.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации