22.2 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияОблекчават се мерките за влизане в България от Австрия

  Облекчават се мерките за влизане в България от Австрия

  -- Реклама --

  След като Австрия влезе в червената зона от 19 януари България промени изискванията за влизане в страната. Пристигащите от алпийската република лица трябваше да представят освен сертификат за ваксинация или преболедуване и актуален PCR тест.

  _______________

  България постави Австрия в червената зона и промени режима на влизане в страната

  _______________

  Нови разпоредби

  Със заповед от 28 януари на министърката на здравеопазването на България се въвеждат нови промени в режима на влизане в страната, засягащи пътниците от държави в червената зона. В „червената“ зона вече влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население.

  Считано от 1 февруари (вторник) лицата, пристигащите от Австрия (червена зона), се допускат, при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване с PCR или антигенен тест или на равностойни/аналогични документи.

  Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането в България. Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение за гражданите.

  __________________________

  ___________________________

  Валидност на цифровите сертификати

  Министерството на здравеопазването напомня, че от 1 февруари, съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза. При изтекъл сертификат (т.е. изминали са 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

  Гражданите, притежаващи сертификат за поставена бустерна доза срещу COVID-19, могат да влизат в България от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада.

  Цялата заповед на министърката на здравеопазването може да прочетете ТУК.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации