7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългария постави Австрия в червената зона и промени режима на влизане в...

България постави Австрия в червената зона и промени режима на влизане в страната

От 19 януари (сряда) 2022 г. Австрия влиза в списъка страни от червената зона за България, с което се променя режимът на влизане от Австрия в България.

-- Реклама --

Със заповед от 14.01. на министърката на здравеопазването Асена Сербезова Австрия влиза в списъка с държави в червената зона. На практика това означава и промяна в режима на влизане от Австрия в България.

Влизане в България от Австрия без карантина

На територията на страната се допускат лица, които представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или равностоен или аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или равностоен или аналогичен на него документ.

Оставане в карантина

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (сертификат за ваксинация или преболедуване и негативен резултат от актуален PCR тест) се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

______________________

От 20 декември влизане в Австрия само с правилото 2G (ваксинирани и преболедували)

______________________

Възможност за освобождаване от карантина

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от документите, посочените в т. 4.4 документи (за ваксинация или за преболедуване или за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19) се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да направи PCR тест за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID19.

Пътуване на лицата под 18 години

Децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Припомняме, че досега се изискваше пристигащите от  „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации