0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияТестът MIKA-D и какво се случва, ако детето не владее добре немски...

Тестът MIKA-D и какво се случва, ако детето не владее добре немски при записване в училище

-- Реклама --

Текст Петя Райвегер

Не са редки случаите, в които по ред причини детето тръгва на училище в Австрия без да знае немски език или има доста оскъдни познания. Какво може да се случи в такава ситуация?

Когато в документите на детето пише, че майчиният език е различен от немски, тогава следва да се направи оценка на езиковото ниво с помощта на теста MIKA -D (Messinstrument zur Kompetenzanalyse – Deutsch).

Тестът е задължителен и се използва от април 2019 г. С него се определя нивото на езикови познания и се преценява дали детето има нужда от допълнителна подкрепа по немски или курсове за поддържане и подобряване на нивото на езика.

От април 2020 г. е налична отделна версия на теста за средното училище.

_____________

Полезни адреси: Български училища в Австрия

Полезни адреси: Езикови консултации и курсове по немски език за деца от 2 до 10 години (подготовка за теста МИКА, възможност за контакт на български език)

Полезни адреси: Austria for beginners – неправителствена организация, която помага на новодошлите чужденци да се справят с правните и административни процедури в Австрия. (възможност за контакт на български език)

____________

Инструментът е задължителен и за ученици с т.нар. извънреден статус (außerordentlich накратко a.o) в края на семестъра.

Да обясня какво означава извънреден статус:

Учениците попадат в една от двете групи: ordentlich (редовни) или außerordentlich (извънредни)

Извънредни ученици (außerordentlich):

Директорите на училища предоставят този статут, ако смятат, че едно дете все още не може да следва пълноценно преподаваните уроци, например защото все още не говори и не разбира достатъчно добре езика на преподаване, а именно немски.

От 1 септември 2018 г. извънредни ученици, които не могат да следват уроци поради недостатъчно владеене на езика на преподаване, получават подкрепа чрез посещение на специален клас – Deutschförderklasse или в специален курс – Deutschförderkurs. Решението дали детето ще посещава класа, или курса зависи от нивото на владеене на език, което е се определя с помощта на MIKA-D.

Какво трябва да знаем за теста?

Тестът се прави още с приема на децата в училище и с него се определя дали ученикът получава извънреден статут и от каква помощ има нужда:

  • Deutschförderkurs поради слабо владеене на езика (mangelhafte Deutschkenntnisse)
  • Deutschförderklasse поради недостатъчно владеене на езика (ungenügende Deutschkenntnisse)

В края на всеки семестър се провеждат допълнителни изпити на тези ученици с помощта на MIKA-D. Това определя от каква форма на обучение по немски език ученикът се нуждае през следващия семестър. Следователно след зимния семестър в зависимост от резултата от теста MIKA-D, е възможно детето да премине към редовни уроци с курс по немски език или дори като редовен ученик.

FEIA APP

Оценяване на деца със статус a.o.

Темата за оценяването е много обширна. Да речем, че в класа на детето е избрана форма на оценяване „цифрова оценка”. Тогава вариантите са следните:

Независимо дали детето Ви издържи MIKA-D в  края на първия семестър, или не, Вашето дете не получава оценки по основните предмети. В документа за завършване на първия семестър стои Nicht beurteilt (без оценяване).

Ако в края на учебната година детето премине към редовен статус, т.е. издържи MIKA-D, то в документа за завършване на учебната година по основните предмети (или само по немски) детето отново ще получи Nicht beurteilt, но ще премине в следващия клас.

Ако в класа на детето се ползват други форми на оценяване, изключващи оценките, непременно се поинтересувайте от резултата от MIKA-D, за да не останете неприятно изненадани в края на годината.

Ако в края на учебната година детето не издържи MIKA-D, то ще трябва да повтори класа.

___________________

Структура на образователната система в Австрия

Записване в начално училище в Австрия – изисквания и срокове

Възможности за целодневно обучение и грижа в началното и средно училище в град Виена

___________________

Извънредният статус може да продължи максимално 4 семестъра, след което независимо от владеенето на немски, статусът се променя на редовен.

Повече информация ТУК

В случай, че детето не издържи изпита в края на учебната година и Ви информират, че детето трябва да повтаря класа, няма смисъл да се карате с учителите и директорите или да сменяте училището. Учителите и директорите нищо не могат да направят, тъй като са длъжни да се съобразят с разпоредбите. Оценката фигурира в документацията на детето, така че промяната на училището не носи нищо.

Материалът е подготвен от Петя Райвегер,

начален учител с над 10 години практически опит в австрийско държавно училище.

___________________________________

Още по темата:

Ролята на родителите при отглеждане на деца в многоезична среда

Защо писането и четенето на два езика е важно

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации