2.1 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияСтруктура на образователната система в Австрия

Структура на образователната система в Австрия

-- Реклама --

Текст Петя Райвегер

Австрийската образователна система има сравнително сложна структура, която предлага различни по вид и продължителност на обучението училища.

Средното образование е насочено към овладяването на определена професия (т.нар. професионални училища) или към придобиване на широка обща подготовка (гимназии).

От начина на завършване на средното образование – с матура/диплом или само с изпит за професия се определят и възможностите за по-нататъшно продължаване на образованието в университет или друго висше учебно заведение. 

Задължителното образование в Австрия започва от навършването на децата на шестгодишна възраст и продължава девет години.

В Австрия има както държавни, така и частни училища. Първите са безплатни, докато за вторите се заплаща такса, чийто размер се определя от съответното училище. Познат е и моделът на домашното обучение, при което родителите поемат ангажимента да преподават на децата си.

Преди малчуганите да бъдат записани в училище, те задължително трябва да посещават детска градина поне една година.

графика www.bildungssystem.at/

Степени на образование

Образованието в Австрия започва с основното училище, което се посещава четири години. След успешното завършване на началния курс, според възможностите и интересите си децата могат да продължат в ново средно училище (MNS) или да изберат да учат четири години в гимназия (AHS) – в случая т.нар.Unterstufe.

Изборът на по-нататъшно училище се определя от това  дали детето желае да изучава определена професия и по-рано да  излезе на пазара на труда или иска да продължи образованието си в университет.

Има средни училища с различна професионална насоченост и продължителност на обучението. Тези, които предлагат и матура, дават възможност на завършващите да учат и в университет или друго висше училище.

Висше образование в Австрия се придобива не само в познатите университети, но и в т.нар.Fachhochschule. Има и специализирани висши училища с педагогическа насоченост.

Видове средни училища

Една година политехническо училище и след това 3 години професионално училище, съчетано с професионално обучение (чиракуване). В професионалните училища се набляга на специална подготовка за определена професия.

Три години или четири години професионално средно училище (напр. Търговско училище, училище за медицински сестри, домашно икономическо училище, селскостопанско училище)

Гимназията се разделя на две нива – долно (Unterstufe) и горно (Oberstufe), което се завършва с  с матура и диплома за средно образование. След Unterstufe ученикът може да избере да отиде в училище с професионална насоченост, също предлагащо матура.

Гимназиите (AHS) предлагат високо ниво на общо образование. Те са с различна насоченост:

  • Gymnasium – фокусът е върху изучаването на езици (включително и латински) и хуманитарни науки;
  • Realgymnasium – набляга се на математика и природни науки;
  • Wirtschaftskundliches Realgymnasium – обучението е ориентирано към икономически и финансови дисциплини;

Пет години професионална гимназия (напр. HTL, HAK, HLW, BAKIP) с дипломиране с матура. Завършването на такова професионално училище дава възможност за упражняване на регулирани професии и осигурява достъп до университет. Има специализирани училища в областта на модата и изкуствата, туризма, икономиката, горско и земеделско стопанство, начална и социална педагогика.

Общоприети съкращения

AHS = общообразователно висше училище или гимназия

BHS = Професионално висше училище

BMS = Професионално средно училище

Poly/PTS = политехническо училище

В Австрия има и специални училища, например за деца с увреждания или специални затруднения в обучението.

Курс за основно образование

Юноши и млади възрастни имигранти на възраст между 15 и 21 години без свидетелство за завършено училище могат да посещават курс на основно образование. Тук те учат немски език, подготвят се за завършване на средното образование и получават подкрепа в кариерната ориентация, чиракуването и търсенето в училище.

Предложения за курсове в основното образование

Материалът е изготвен от Петя Райвегер,

начален учител в австрийско държавно училище с над 10 години опит

______________________

Още по темата:

От родители за родители: Какво трябва да знаем за образователната система в Австрия

Български училища в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации