3.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАдвент, Адвент!

Адвент, Адвент!

С първия Адвент започва отброяването на дните до Коледа

-- Реклама --

Четирите седмици преди Коледа се свързват с подготовката за големия християнски празник. В католическия свят неделите се отброяват със свещите на коледния венец, а дните – с отваряне на прозорчета от коледния календар. Тези традиции имат интересна история.

Макар и католически, те все по-често намира място и в нашите домове. Научаваме чуждите обичаи чрез песничките на децата в детската градина, предметите, изработени в часовете по ръчен труд в училище, историите, разказани от австрийски приятели. И когато нещо е красиво, когато посланието му е универсално и искрено, с лекота го приемаме.

Напът сме да изпратим още една година, изпълнена с предизвикателства и проблеми. Площадите и улиците отново са тихи, коледните базари са тук, но от тях не се носи обичайната глъчка и аромат на карамелизирани бадеми и пунш.

Може би това е и времето, да се обърнем към себе си, да отделим повече внимание на любимите хора и да отдадем значение на истински важните неща в живота. Не случайно четирите седмици преди Рождество Христово са посветени на мирна и всеотдайна подготовката за празника. По традиция  неделите до Коледа се отброяват като първи, втори, трети и четвърти Адент.

Какво означава Advent?

Думата “адвент” има старогръцки произход  – ἐπιφάνεια (в превод – Богоявление). В латинския език “adventus” означава пристигане, пришествие, посещение. („Adventus Divi“ – пристигането на божествения владетел). Първият адвент е винаги между 27 ноември и трети декември и се счита, че с него започва новата църковна година. Последният Адвент е на самата Коледа, но в години, когато Рождество се пада в понеделник, Бъдни вечер (Heilige Abend) се счита като четвъртата неделя на Advent. За християните това е времето на радостно очакване на две събития – раждането на Исус Христос (първо пришествие) и второто му пришествие. Всяка от четирите недели има специално сакрално значение. Първата неделя е посветена на раждането на Христос, втората и третата – на Йоан Кръстител, който подготвя пътя за общественото служене на Господ. На четвъртата неделя се отделя повече внимание на Дева Мария и тайната на боговъплъщението. През този период църквата призовава вярващите повече от всякога да извършват милосърдни дела.

Adventskranz

Традицията по отброяването на неделите обикновено се свързва с паленето на свещ от така наречения коледен венец (Adventskranz), който днес се изработва от преплетени в кръг борови клонки и четири свещи.

Този популярен символ на Адвент се появява за първи път през 1839 г. от опита на евангелистко-лютерантския теолог Хинрих Вихерн да обясни на бедните деца колко дълго трябва да чакат до Коледа. За целта той украсил едно колело от каруца с клонки и сложил 20 малки червени свещи и четири по-големи бели. Този венец служел като календар, отмерващ дните до Святата нощ. Кръглата форма на венеца символизира безкрайността на божията милост, която няма начало и край. Свещите пък са символ на  борбата на християните срещу тъмнината в живота. Според някои тълкувания пламъкът им е светлината, с която Господ озарява живота на човеците, дарявайки им надежда, любов, милосърдие.

В някои страни свещите са пет, тъй като се слага и една в средата, представляваща самия Господ Бог, слизащ на земята чрез раждането на неговия син, а останалите четири свещи отмерват неделите до Рождество. По традиция те трябва да са виолетови, в някои райони се слагат три пурпурни и една розова или бяла. Днес свещите се срещат във всякакви краски, а коледните венци са богато украсени.

Първата свещ вече е запалена

Първата свещ се запалва в първата неделя след 26 ноевмри. Тази година първият Адвент е на 28 ноември. Всяка следваща неделя до Коледа се пали по още една свещ като често ритуалът е съпроводен и с четене на пасажи от Библията. Първата свещ е посветена на надеждата от идването на Спасителя, втората на Витлеем – градът, в който е роден той, третата на овчарите, а четвъртата на ангелите, възвестили раждането на Христос.

Adventskalendar

С детското любопитство и нетърпение да дойде празникът е свързана историята и на другия символ на Адвент – коледният календар.

Една от версиите за произхода му е съвсем практична и ни препраща към Германия през 1851 г. За да не отговаря всеки ден на въпросите на сина си Герхард „Кога ще дойде Рождество”, г-жа Ланг направила от картон специален календар като всеки ден до Коледа бил отбелязан с малко прозорче, а в него имало по една сладка. Порасналият Герхард се отличавал с предприемчив дух  и като собственик на мюнхенската печатницата Reichhold & Lang през 1908 г. отпечатал типографски тираж от 24 цветни картинки, които децата залепяли една по една върху парче картон във всеки от дните преди Коледа. В следващите години печатницата започнала да произвежда календари с малки вратички, зад всяка от които имало библейска или коледна картинка. Идеята се харесала на мнозина, но конкурентите на Герхард Ланг се множали по-бързо от клиентите му и през 30-те години фирмата му  фалирала.


Advent, Advent, die erste Kerze brennt!

Ванилови сладки и Адвент


По време на Втората световна война и в годините след нея поради недостиг на хартия и картон масовото производство на адвент календарите в Западна Европа временно се преустановява. През 50-те вече се забелязва икономическо оживление и на пазара отново се появяват различни модели.

През 1953 г. списание Newsweek публикува снимка на внуците на новоизбрания американски президент Айзенхауер, които държат в ръце адвент календар. Традицията да се отброяват дните до Коледа, отваряйки всеки ден малко прозорче, мигом става популярна и отвъд океана.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации