12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия ще отбележи националния си празник предимно виртуално. Мраморната зала в президентството...

Австрия ще отбележи националния си празник предимно виртуално. Мраморната зала в президентството се превръща в център за имунизация

Александър Ван дер Белен кани неваксинираните да получат своята първа доза в „най-красивия имунизационен център” – Мраморната зала в двореца Хофбург.

-- Реклама --

По традиция на 26 октомври, националният празник на алпийската република, президентът отваря вратите на своя офис и посреща всички граждани, желаещи да го посетят на работното място. Поради епидемиологичната ситуация и тази година няма да се проведат традиционните срещи с държавния глава, но Александър Ван дер Белен има оригинална идея.

Първа доза ваксина в специална обстановка

В специално обръщение той покани, всички, които все още не са си поставили ваксина, да го направят в една от най-великолепните зали на президентството. За няколко часа Мраморната зала в двореца Хофбург, в който се намират и канцелариите на президента, ще поеме функциите на имунизационен център. „Преустройството” ще се осъществи в сътрудничество с Община Виена и Johanniter-Unfall-Hilfe in Österreich.

На решилите се да поставят първата доза ваксина точно на 26 октомври в двореца Хофбург, Александър Ван дер Белен предлага разходка из представителните зали на президентството.

Предварителна регистрация

Престижният имунизационен център ще бъде отворен от 12.00 до 18.00 ч. Желаещите да получат час, трябва да се регистрират онлайн или да се обадят на безплатната телефонна линия 1450. Дори и съвсем спонтанно решилите се на тази стъпка, ще бъдат добре приети.

Какво чества Австрия на 26 октомври?

На 26 октомври Австрия чества „вечния неутралитет”. Решението за това е взето от парламента на 26 октомври 1955 г. Десет години по-късно денят е обявен и за национален празник, а от 1967 г. и за неработен ден.

Австрийският външен министър Леополд Фигъл показва от балкона на двореца Белведере току-що подписания Държавен договор за възстановяване на независима и демократична Австрия

Първата историческа крачка към този ден е подписването на 15 май 1955 г. на договора за независимост, по силата на който „Австрия става свободна държава”. Той е окончателно ратифициран от Франция, Великобритания, САЩ и Съветския съюз на 27 юли 1955 г. От тази дата започва да тече и 90-дневният срок за изтеглянето на чуждите войски. Счита се, че 26 октомври е първият ден, в който на територията на Австрия няма нито един чужд войник. Затова празникът е известен и като „Ден на знамето”.

На 26 октомври парламентът вписва в конституцията, че страната ще бъде завинаги неутрална.

__________________________________________

Какво чества Австрия на своя национален празник на 26 октомври?

__________________________________________

Хибриден модел на честване на празника

Заради пандемията и тази година голяма част от събитията ще бъдат предимно онлайн. Традиционното представяне на отделните части на австрийската армия може да се проследи на този сайт nationalfeiertag21.at.

На-новото оборудване на армията ще може да се разгледа виртуално

Парламентът, канцлерството и президентството ще могат да бъдат „посетени” само виртуално.

Поднасянето на венци и тържествената клетва на новопостъпилите в армията ще бъдат предавани пряко по националната телевизия ORF. Призивът на министърката на отбраната Клаудия Танер е да не се струпват хора на Площада на героите пред Хофбург.

Част от музеите в Австрия предлагат безплатен вход на 26 октомври.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации