2.2 C
Виена
сряда, 29 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияНабират се членове на секционните избирателни комисии за изборите на 14 ноември

Набират се членове на секционните избирателни комисии за изборите на 14 ноември

-- Реклама --

На 14 ноември 2021 г. в България отново предстоят избори за Народно събрание. Едновременно с това ще се гласува и за избор на президент и вицепрезидент. Българите в чужбина също участват в изборния процес и имат право да дадат своя вот в открите за цела избирателни секции в държавата, в която се намират.

Откриване на избирателни секции

Австрийската страна е дала принципното си съгласие за разкриване на избирателни секции както в помещенията на Посолството (Schwindgasse 8), на Постоянното представителство на РБ пред ООН и другите международните организации (Rechte Wienzeile 13) и в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ (Parkgasse № 18), така и извън тези помещения във Виена, както и в други населени места на страната.

Местата за гласуване извън горепосочените помещения ще има в 9-ти, 10-ти, 13-ти и 22-ри район във Виена. Секции ще се открият и в Линц, Грац, Залцбург, Клагенфурт, Брегенц, Инсбрук и Велс.

За всяка една избирателна секция трябва да бъде осигурена и съответната секционна избирателна комисия. За целта посолството на РБългария във Виена набира кандидати за членове на СИК.

Изискванията към кандидатите за членове на СИК според Изборния кодекс са:

  • Да са пълнолетни български граждани, които са навършили 18 г., не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода (може с двойно гражданство).
  • Да не са в роднински и съпружески връзки или фактическо съжителство помежду си.
  • Да се легитимират с български документ за самоличност (по изключение заради пандемията личният документ може и да е с изтекъл срок на валидност).
  • Да владеят български език, за да могат да осъществяват задълженията си в изборния ден.

Ангажимент на членовете на СИК

Членовете на СИК ще бъдат ангажирани през целия ден на 14 ноември от началото на изборния ден в 7:00 ч. до приключване на преброяването на бюлетините, оформянето на протокола и получаване на потвърждение от ЦИК за утвърден протокол. В деня преди изборите те ще трябва да се яват и за получаване на материалите за изборите и запечатването им, както и това на помещението от съответната СИК.

Желаещите могат да пишат на имейл politic2@embassybulgaria.at до 15 октомври.

_________________________

Още по темата

Мария Касимова-Моасе, за която пътят към президентството започва от Виена

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации