8.2 C
Виена
вторник, 19 октомври, 2021
spot_img
Още
  НачалоAвстрияНабират се членове на секционните избирателни комисии за изборите на 14 ноември

  Набират се членове на секционните избирателни комисии за изборите на 14 ноември

  На 14 ноември 2021 г. в България отново предстоят избори за Народно събрание. Едновременно с това ще се гласува и за избор на президент и вицепрезидент. Българите в чужбина също участват в изборния процес и имат право да дадат своя вот в открите за цела избирателни секции в държавата, в която се намират.

  Откриване на избирателни секции

  Австрийската страна е дала принципното си съгласие за разкриване на избирателни секции както в помещенията на Посолството (Schwindgasse 8), на Постоянното представителство на РБ пред ООН и другите международните организации (Rechte Wienzeile 13) и в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ (Parkgasse № 18), така и извън тези помещения във Виена, както и в други населени места на страната.

  Местата за гласуване извън горепосочените помещения ще има в 9-ти, 10-ти, 13-ти и 22-ри район във Виена. Секции ще се открият и в Линц, Грац, Залцбург, Клагенфурт, Брегенц, Инсбрук и Велс.

  За всяка една избирателна секция трябва да бъде осигурена и съответната секционна избирателна комисия. За целта посолството на РБългария във Виена набира кандидати за членове на СИК.

  Изискванията към кандидатите за членове на СИК според Изборния кодекс са:

  • Да са пълнолетни български граждани, които са навършили 18 г., не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода (може с двойно гражданство).
  • Да не са в роднински и съпружески връзки или фактическо съжителство помежду си.
  • Да се легитимират с български документ за самоличност (по изключение заради пандемията личният документ може и да е с изтекъл срок на валидност).
  • Да владеят български език, за да могат да осъществяват задълженията си в изборния ден.

  Ангажимент на членовете на СИК

  Членовете на СИК ще бъдат ангажирани през целия ден на 14 ноември от началото на изборния ден в 7:00 ч. до приключване на преброяването на бюлетините, оформянето на протокола и получаване на потвърждение от ЦИК за утвърден протокол. В деня преди изборите те ще трябва да се яват и за получаване на материалите за изборите и запечатването им, както и това на помещението от съответната СИК.

  Желаещите могат да пишат на имейл politic2@embassybulgaria.at до 15 октомври.

  _________________________

  Още по темата

  Мария Касимова-Моасе, за която пътят към президентството започва от Виена

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ
  -- Реклама --

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации