8.2 C
Виена
вторник, 19 октомври, 2021
spot_img
Още
  НачалоAвстрия650 музея в Австрия отварят врати за нощно посещение

  650 музея в Австрия отварят врати за нощно посещение

  На 2 октомври 2021 г. от 18.00 до 01.00 ч. обществената австрийска телевизия ORF организира посещението на 650 музея само с един билет

  Общо 650 австрийски музея и галерии участват тази събота, 2 октомври, от 18.00 до 01.00 в традиционната  Нощ на музеите. Преди две години 20-ото издание на очакваното от много хора културно събитие привлече близо 390 000 посетители.

  След като през 2020 г. в цяла Австрия традиционната Нощ на музеите бе отменена, тази година тя отново ще се проведе за 21 -ви път. На 2 октомври 2021 г. обществената австрийска телевизия ORF организира посещението на 650 музея само с един билет.

  Нощно посещение на виенските музеи

  Точно в 18.00 часа и повечето музеи във Виена ще отворят за двадесети и първи път врати за нощно посещение. С един билет желаещите ще имат възможност да посетят участващите музеи, сред които са Дворецът Белведере, Природонаучният музей и Музеят за история на изкуството, музеите в Квартала на музеите (включително MUMOK и Леополд), Албертина, където в момента може да се посети и ретроспективната изложба „Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма”, посветена на 100- годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модиляни.

  Пълен списък с музеите и галериите, участващи в Дългата нощ на музеите може да намерите ТУК

  За Нощта на музеите във Виена са подготвени още ред специални беседи, изложби и обиколки, а с билета се возите безплатно от 17.30 до 1.30 през нощта в цялата мрежа на виенския градски транспорт, както и на допълнителните автобуси, свързващи отделните обекти.

  Организация

  Цената на билетите е 15€ за възрастни, 12€ за студенти и ученици, а посещението за деца до 12г. е безплатно.

  Във всички музеи е задължително спазването на действащите противоепидемични мерки. Носенето на FPP2 маски в затворени пространства е задължително.

  На Maria-Theresien-Platz ще бъде отворен специален информационен пункт, от който могат да се вземат брошури, да се купят билети и да се получи подробна информация за маршрутите и автобусите, предвидени да извозват гостите до по-отдалечените културни обекти.

  Работно време:

  Четвъртък, 30.09, от 14.00 до 18.00 ч.
  Петък, 1.10, от 10.00 до 18.00 ч.
  Събота, 2..10, от 09.00 ч.

  „Мрак и светлина“ в Природонаучния музей във Виена

  Природонаучният музей във Виена, който е сред трите най-посещавани музея във Виена през 2019 г., участва всяка година в събитието. Тазгодишната програма е посветена на темата за тъмнината и светлината в големия град и тяхното влияние върху хората и природата. Организаторите са подготвили множество щандове, обиколки с екскурзовод и работилници в целия музей.

  Растенията и животните се влияят особено силно от светлината. Насекомите летят от цвете на цвете на дневна светлина, а някои цветя разцъфтяват единствено по здрач. Сталактитите и сталагмитите се образуват в пещери в абсолютна тъмнина, в планините най-великолепните кристали възникват в тесни пукнатини. Някои животни и растения дори генерират своя собствена светлина! Днес обаче светлинното замърсяване застрашава нощния мрак, който е жизнено необходим за много живи същества. Учени от Природонаучния музей във Виена ще представят тези теми на различни щандове в музея, подготвили са кратки обиколки и интересни викторини.

  Специалната детска програма е от 18.00 до 22.00 часа.

  В Дома на музиката може да дирижирате собствен оркестър, снимка © Hanna Pribitzer

  Дългата нощ на музеите в отделните провинции

  Музеите и галериите отварят врати за нощно посещение не само във Виена, но и в цяла Австрия. В столиците на всички провинции, а и в някои от по-малките населени места е предвидена специална програма.

  Повече подробности може да научите от официалната страница на Дългата нощ на музеите ТУК.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ
  -- Реклама --

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации