19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрия650 музея в Австрия отварят врати за нощно посещение

650 музея в Австрия отварят врати за нощно посещение

На 2 октомври 2021 г. от 18.00 до 01.00 ч. обществената австрийска телевизия ORF организира посещението на 650 музея само с един билет

-- Реклама --

Общо 650 австрийски музея и галерии участват тази събота, 2 октомври, от 18.00 до 01.00 в традиционната  Нощ на музеите. Преди две години 20-ото издание на очакваното от много хора културно събитие привлече близо 390 000 посетители.

След като през 2020 г. в цяла Австрия традиционната Нощ на музеите бе отменена, тази година тя отново ще се проведе за 21 -ви път. На 2 октомври 2021 г. обществената австрийска телевизия ORF организира посещението на 650 музея само с един билет.

Нощно посещение на виенските музеи

Точно в 18.00 часа и повечето музеи във Виена ще отворят за двадесети и първи път врати за нощно посещение. С един билет желаещите ще имат възможност да посетят участващите музеи, сред които са Дворецът Белведере, Природонаучният музей и Музеят за история на изкуството, музеите в Квартала на музеите (включително MUMOK и Леополд), Албертина, където в момента може да се посети и ретроспективната изложба „Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма”, посветена на 100- годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модиляни.

Пълен списък с музеите и галериите, участващи в Дългата нощ на музеите може да намерите ТУК

За Нощта на музеите във Виена са подготвени още ред специални беседи, изложби и обиколки, а с билета се возите безплатно от 17.30 до 1.30 през нощта в цялата мрежа на виенския градски транспорт, както и на допълнителните автобуси, свързващи отделните обекти.

Организация

Цената на билетите е 15€ за възрастни, 12€ за студенти и ученици, а посещението за деца до 12г. е безплатно.

Във всички музеи е задължително спазването на действащите противоепидемични мерки. Носенето на FPP2 маски в затворени пространства е задължително.

На Maria-Theresien-Platz ще бъде отворен специален информационен пункт, от който могат да се вземат брошури, да се купят билети и да се получи подробна информация за маршрутите и автобусите, предвидени да извозват гостите до по-отдалечените културни обекти.

Работно време:

Четвъртък, 30.09, от 14.00 до 18.00 ч.
Петък, 1.10, от 10.00 до 18.00 ч.
Събота, 2..10, от 09.00 ч.

„Мрак и светлина“ в Природонаучния музей във Виена

Природонаучният музей във Виена, който е сред трите най-посещавани музея във Виена през 2019 г., участва всяка година в събитието. Тазгодишната програма е посветена на темата за тъмнината и светлината в големия град и тяхното влияние върху хората и природата. Организаторите са подготвили множество щандове, обиколки с екскурзовод и работилници в целия музей.

Растенията и животните се влияят особено силно от светлината. Насекомите летят от цвете на цвете на дневна светлина, а някои цветя разцъфтяват единствено по здрач. Сталактитите и сталагмитите се образуват в пещери в абсолютна тъмнина, в планините най-великолепните кристали възникват в тесни пукнатини. Някои животни и растения дори генерират своя собствена светлина! Днес обаче светлинното замърсяване застрашава нощния мрак, който е жизнено необходим за много живи същества. Учени от Природонаучния музей във Виена ще представят тези теми на различни щандове в музея, подготвили са кратки обиколки и интересни викторини.

Специалната детска програма е от 18.00 до 22.00 часа.

В Дома на музиката може да дирижирате собствен оркестър, снимка © Hanna Pribitzer

Дългата нощ на музеите в отделните провинции

Музеите и галериите отварят врати за нощно посещение не само във Виена, но и в цяла Австрия. В столиците на всички провинции, а и в някои от по-малките населени места е предвидена специална програма.

Повече подробности може да научите от официалната страница на Дългата нощ на музеите ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации