13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиенаГрадини, статуи и фонтани – разходка с екскурзовод из парка на двореца...

  Градини, статуи и фонтани – разходка с екскурзовод из парка на двореца Шьонбрун

  Елате с нас, за да научите повече за историята на парка на двореца Шьонбрун

  -- Реклама --

  1,2 км по оста изток-запад и 1 км. от север на юг. Това са приблизително размерите на парка на двореца Шьонбрун, който е любимо място за разходка на виенчани и гости на столицата. На тази площ се намират няколко вида градини – френска, японска, английска, множество статуи било на герои от митологията или на исторически личности, фонтани, „римски руини“, романтични пътеки, лабиринти.

  Забележителности

  Тук е и най-старата зоологическа градина в света. Короната на централната част на бароковия парк –  великолепната Глориета, кацнала величествено на хълма, е дело на големия архитект Йохан Фердинанд Хетцендорф фон Хоенберг. Оранжерията, приютила редки видове палми и тропически растения, известна като Къщата на палмите, е проектирана от дворцовия архитект Франц Ксавер Зегеншмид. Със своите 40 000 стъклени плоскости с обща площ от 4 900 кв.м тя е била най-голямата стъклена сграда в света към момента на откриването ѝ през 1882 г.

  Глориета и фонтана на Нептун снимка Pixabay

  През 1779 г. паркът става общодостъпен, но преди това алеите му са се разхождали видни обитатели на двореца като Мария Терезия и Сиси. Днес той е не само любимо място за отдих, но и своеобразен културен център, в който се провеждат концерти, театрални постановки, изложби.

  Къщата на палмите снимка Pixabay

  Разходка с екскурзовод

  На 26 септември (неделя) ви каним да обходим заедно най-интересните кътчета на това забележително място и да надникнем в историята му. Как се е развивал паркът през вековете, какви интересни истории са се случвали тук, кои личности са белязали днешния облик на градините и какво се крие зад известния фонтан на Нептун? Отговор на всички тези въпроси ще получим от екскурзоводката ни Диана Пиперова, която ще ни върне в миналото, за да научим повече за една от най-известните забележителности на Виена.

  Кога и къде

  Колкото и пъти да сте обхождали алеите на парка, вероятно все нещо интересно е убягнало от погледа ви. Заповядайте на поредната разходка „Непознатата Виена”, за да обогатите познанията си за Шьонбрун и да срещнете нови български приятели. За повече удобство и сигурност предлагаме две групи – преди обяд от 11.00 ч и следобед от 14.30 ч. Броят на местата във всяка група е ограничен до 25 човека.

  Градини, статуи и фонтани – разходка с екскурзовод из парка на двореца Шьонбрун

  КОГА: 26 септември 2021 г. (неделя) от 11.00 и 14.30 ч.

  КЪДЕ: Фонтанът (в ляво) в двора на Шьонбрун при централния вход.

  Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130

  Удобен транспорт до там е линия U4 на метрото, спирка Schönbrunn.

  Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

  За деца и ученици – безплатно.

  Разходката ще бъде с продължителност около два часа и ще се проведе само при хубаво време. Подгответе се с удобни обувки.

  Молим за предварително записване ТУК или на имейл diana.piperova@gmx.net и на телефон 0650 5311792! 

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации