26.2 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Новият план за ограничаване на Ковид предвижда повече мерки за неваксинираните

Австрия: Новият план за ограничаване на Ковид предвижда повече мерки за неваксинираните

От 15 септември FFP 2 маските се завръщат. Въвеждат се повече ограничения за неваксинираните лица

-- Реклама --

С оглед увеличаването на броя на новите случаи на заразени с Ковид и най-вече с разпространението на Делта варианта в сряда сутринта, 8 септември, австрийското правителство обяви актуален план за справяне със ситуацията. Целта е да се избегне въвеждането на нов локдаун и да се осигури възможно най-нормално ежедневие.

Този път водещ критерий за затягане на мерките е не броят на новозаразените лица, а броят на заетите легла в интензивните отделения на болниците. На тази основа се въвеждат три степени, предвиждащи различни ограничения.

Към 15 септември се очаква

10% от интензивните легла да са заети

и от тази дати влизат в сила следните мерки:

  • Антигенните тестове в цялата страна ще важат само в рамките на 24 часа (досега бяха валидни 48 часа).
  • FFP 2 маските стават отново задължителни за всички в супермаркетите, обществения транспорт, аптеки, банки и други места, където сега се изисква обикновена маска.
  • Неваксинираните лица са длъжни да носят FFP 2 маските във всички обекти на търговската мрежа. За ваксинираните това е само препоръчително. Случайни проверки на полицията ще контролират спазването на това задължение.
  • Събития с участието на повече от 25 човека ще се провеждат задължително при спазването на 3G правилото (излекуван, тестван, ваксиниран). Досега това изискване се прилагаше за събирания над 100 човека.

____________________________________________________________________

Адреси на български лекари, зъболекари, психолози, адвокати, застрахователи, финансови и банкови специалисти, преводачи, магазини, фирми, транспортни услуги, козметика и фризьор, български училища, църкви и организации

____________________________________________________________________

При заетост на 15% от интензивните легла (300 легла) влизат в сила следните правила:

  • За нощните заведения и събития без обозначени за сядане места с участието на повече от 500 човека ще се прилага правилото за 2G, тоест само ваксинирани или вече преболедували Ковид лица ще могат да влизат на тези места. За преболедували се водят лица до шест месеца след инфекцията. След този срок те трябва да се ваксинират.
  • Безплатните антигенните тестове за домашна употреба няма да се признават вече за валиден тест при прилагане на 3G правилото.

____________________________________________________________________

Виена намалява валидността на тестовете за Ковид

____________________________________________________________________

При заетост на повече от 20% от интензивните легла (400 легла)

Влиза в сила изцяло правилото за 3G като за тестваните лица ще се признават само PCR тестове, тоест антигенните тестове няма вече да важат за влизане в заведения, участие в културни и спортни събития и др.

Мерките ще влизат в сила седем дни след преминаване на поставените граници.

Отделните провинции могат да въвеждат и други ограничения по места, ако ситуацията налага допълнителни мерки.

„Да се пазим един друг“

„Целта на новия тристепенен механизъм е колкото е възможно по-късно, а най-добре изобщо, да не се стига до третата фаза. Това ще се постигне най-лесно, ако повече хора се ваксинират”, каза по време на пресконференцията днес здравният министър Волфганг Мюкщайн. Той добави още: „Вирусът прави разлика между ваксинирани и неваксинирани. Трябва да пазим тези, които не са защитени”.

Канцлерът Себастиан Курц също призова населението да се ваксинира. Той каза, че ваксините работят и даде за пример Дания, коята след като постигна високо ниво на ваксинация, обяви сваляне на мерките. „Отговорът на увеличаващия се брой заразени е не нов локдаун, а по-висока степен на имунизация“, добави Курц.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации