14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Какво да очакваме от новата учебна година 2021/2022

Австрия: Какво да очакваме от новата учебна година 2021/2022

-- Реклама --

За децата, живеещи във Виена, Долна Австрия и Бургенланд новата учебна година започва в понеделник, 6 септември. За останалите провинции – една седмица по-късно или на 13 септември. Коронавирусът отново ще бъде фактор, определящ правилата в училище, но властите в Австрия се стремят да направят всичко възможно да не се стига до затваряне на училищата и преминаване на дистанционно обучение.

Ето какви са меркте,които бяха обявени до този момент, свързани с училищата.

Фаза на сигурността (Sicherheitsphase)

Според правилата, приети от австрийското министерство на образованието, първите три седмици в училище ще бъдат с особен режим. Целта е да се осигури максимална сигурност и да не се допусне разпространение на Ковид. В този период всички ученици, учители и училищен персонал, независимо дали са ваксинирани или не, ще бъдат бъдат тествани три пъти на седмица. Два от предвидените теста ще бъдат антигенни и един – PCR. Извън класните стаи носенето на маски ще бъде задължително.

________________________________________________________________

Контакти на българските училища в Австрия

LINGUAMULTI: Езикови консултации и курсове по немски език за деца от 2 до 10 години

_________________________________________________________________

Три степени на риск

С какви мерки ще продължи учебният процес след тези три седмици ще се решава на ниво провинция и ще зависи от конкретната ситуация. Предвидени са три степени на риск – нисък, среден и висок като всеки четвъртък ще се оценява актуалната картина. Един от най-важните критерии за оценка ще бъде броят на случаите в рамките на последните седем дни. Наред с него ще се наблюдават още количеството направени тестове, възрастта на заразените, симптоматиката (тежко или по-леко прекарване на болестта), както и динамиката на разространение на вируса.

Ниско ниво на опасност означава под 100 нови случая на заразяване в рамките на седем дни.

При ситуация няма да се налага нито носенето на маски, нито тестване.

Между 100 и 199 нови случаи на ден обуславят средно ниво на риск. При него ще се изисква носенето на маски извън класните стаи, както и три пъти в седмицата тестване (само за неваксинираните). Един от тези тестове трябва да бъде PCR.  

Над 200 нови случая за седем дни ще дефинират риска като много висок. Тестовете за неимунизирани деца (всяко дете над 12+ години има възмоност да бъде ваксинирано) остават, а носенето на маски ще се засили главно сред по-големите ученици, които трябва да ги носят и по време на час.

Все още не е ясно как ще се реагира, ако броят на новите случаи драстично нарастне.

_________________________________________________________________

Първи учебен ден в австрийското училище

Първи „първи учебен ден“  – осем кратки съвета как да се справим с промяната

_________________________________________________________________

Правила за учителите

Предвижда се неваксинираните учители да се тестват през цялото време независимо от нивото на риск. Три пъти в седмицата те ще представят сертификат, че са направили два антигенни и един PCR тест, които не са осигурени от училището.

Родителите ще могат да влизат в училището само при спазване на правилото за 3G, тоест след представяне на документ, че са ваксинирани, тествани или преболедували Ковид.

Извън проблемите, свързани с коронавируса, в училищата са предвидени и други новости.

150 000 ученици получават безплатно дигитално устройство.

Това ще са предимно учащите се в средните училища (AHS, Mittelschule, Sonderschule). За да получат такива устройства учебните заведения трябва да представят концепция за това как те ще бъдат използвани в образователния процес. Тя трябва да е одобрена на среща с представители на учители, родители и ученици. Близо 93% от училищата са решили да участват в този проект. Дигиталните устройства ще бъдат раздадени след 20 септември. Родителите ще трябва да заплатят 20% от стойността им (средно около 100 евро), за да могат децата да ги ползват и у дома. Семейства с ниски доходи ще бъдат освободени от тази сума.

Задължителни часове по етика

Друг нов момент в учебния план е въвеждането на задължителни часове по етика. От пети клас в гимназията или от първи клас в професионалните училища младежите, не посещаващи часове по религия, ще изучават два часа в седмицата етика.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации