4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияАктуални правила за влизане в Австрия във връзка с Ковид 19

Актуални правила за влизане в Австрия във връзка с Ковид 19

За да влезете в Австрия, е необходимо да представите документ за завършена ваксинация, преболедуване на Ковид 19 или негативен PCR или антигенен тест

-- Реклама --

Изискванията за влизане в Австрия се обуславят от нивото на риск на държавата, от която пристигате. Според Наредба на министъра на социалните въпроси, здравеопазването, грижите и защитата на потребителите страните са разделени на три групи като България е сред нискорисковите държави и за пристигащите не се предвижда карантина или други ограничения.

Влизане в Австрия без предварителна регистрация – правилото 3-G (излекуван, тестван, ваксиниран)

При пътуване от държава, определена с ниско ниво на риск (приложение 1 на Наредбата за влизане в страната), влизащите в Австрия трябва да представят документ, че:

Документът за ваксинация трябва да удостоверява на английски или немски език, че лицето е ваксинирано с някоя от одобрените от Европейската здравна агенция ваксини или ваксина, преминала през процеса на одобрение на Световната здравна организация. Това означава, че руската ваксина Спутник V не се признава за разлика от китайската Синофарм.

Oт 18 август 2021 г., за да влезете в Австрия с ваксина, трябва да имате завършен цикъл за ваксинация, тоест да са поставени и двете дози ваксини .

Сертификатът за ваксинация трябва да отговаря на следните изисквания:

  • втора ваксинация, не е извършена преди повече от 270 дни 
  • При ваксината на Johnson & Johnson  е достатъчна само една ваксинация, при условие че са минали 21 дни от ваксинацията и тази ваксинация не е извършена преди повече от 270 дни, или
  • ваксинация, при условие че е проведен положителен молекулярен тест за SARS-CoV-2 най-малко 21 дни преди това или има наличие на неутрализиращи антитела преди ваксинацията, но не повече от 270 дни.

Сертификат за преболедуване на Ковид 19 – удостоверение от лекар или здравните власти, че лицето е преболедувало Ковид 19 през последните шест месеца. Може да се представи и сертификат за наличие на антитела, който е не по-стар от три месеца.

PCR тестът трябва да бъде не по-стар от 72 часа, антигенният – от 48 часа, а безплатният антигенен тест за собствена употреба – 24 часа (той е валиден само, ако е регистриран в официалната система за обработка на данни).

Задължителна предварителна регистрация

Който не разполага с някой от посочените документи при влизане в Австрия, е длъжен в рамките на 24 часа да си направи тест. В този случай лицето трябва предварително да попълни „Pre-Travel-Clearance“ на  https://entry.ptc.gv.at/. 

Пътуване на деца

Изискванията за негативен тест или ваксинационен паспорт не се отнасят за деца под 12 години.

Деца над 12 години спазват описаните вече правила за представяне на негативен антигенен или PCR тест, сертификат за имунизация, предварителна регистрация.

Държави с ниско ниво на риск

Отпадането на изискването за предварителна регистрация се отнася за следните държави:  Андора, Австралия, Белгия, България, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Люксембург, Малта, Мароко, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сингапур, Словакия, Словения, Испания, Италия, Ирландия, Южна Корея, Чехия, Унгария, Ватикана и др.. Пълният списък може да видите ТУК.

Повече информация по темата може да намерите на сайта на Министерството на социалните въпроси, здравеопазването, грижите и защитата на потребителите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации