8 C
Виена
сряда, 28 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенското кметство с екологична охладителна система

Виенското кметство с екологична охладителна система

-- Реклама --

Скоро сградата на Виенското кметство ще бъде свързана с централната охладителна система в града. По този начин емисиите на въглероден диоксид ще бъдат намалени с 50 процента, а консумацията на енергия със 70 процента спрямо конвенционалните климатици.

През 2022 г. общинското енергийно дружество “Виенска енергия” (Wien Energie) ще свърже сградата на Виенското кметство с централната охладителна система. Това ще увеличи охлаждащата мощност с 1,4 мегавата, което съответства на мощността на 400 климатика.

В момента във Виена има 18 централи за охлаждане, към които са свързани повече от 140 сгради. Сред тях са Виенският университет, Националната банка, хотел „Кемпински“, а след приключване на санирането, и сградата на Парламента.

Свързването на Кметството с новата охладителна система стана възможно благодарение на полагането на тръби към сградата на Парламента, който е в непосредствена близост с Ратхауз.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Какво е централно охлаждане?

Виена, централно охлаждане
Машини в централата © Wien Energie / Christian Hofer

Централното охлаждане е еквивалент на централното отопление. Системите за централно охлаждане са до 40 процента по-ефективни от децентрализираните охладителни системи. Работейки по почти подобни на централното отопление принципи, централното охлаждане доставя охладена вода до сгради като офиси и фабрики, нуждаещи се от охлаждане. Студената вода се генерира в електроцентралите чрез охлаждащи машини. Във Виена за задвижване на машините се използва електрическа и топлинна енергия от инсинераторите за отпадъци. Водата, охладена до температура от пет до шест градуса по Целзий, се отвежда до сградите чрез подземни тръби, където се разпределя чрез охладителни системи. Там тя поема топлината от помещенията и я отвежда обратно в централата. Охлаждането на тази вода се извършва също централно, например с помощта на речна вода.

Информация на EuroCommPR

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

______________

Още по темата:

За живот с грижа за хората и околната среда

Зелени жилища за устойчиво живеене

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации