6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа живот с грижа за хората и околната среда

За живот с грижа за хората и околната среда

-- Реклама --

Асоциация „Екологична интелигентност и знания“ ни помага да направим осъзнатите избори, с които да променим средата и да постигнем устойчивост

Независимо дали сте сред почитателите на Грета Тунберг или не, темата за опазването на климата и намаляване на въглеродните емисии във въздуха неизбежно ви е достигала било пред контейнера за разделно събиране на отпадъци, пред щанда за био и регионални храни или чрез призива за намаляване на консумацията на месо. Факт е, че едничкият ни общ дом – планетата Земя, е застрашена и ако искаме да оцелеем в битката, която сами сме си заложили, трябва да затегнем коланите и да променим някои основни положения в ежедневието ни.

Екологична интелигентност

Милена Игнатова

Милена Игнатова и Ева Цветичова имат дългогодишен опит в работата в сферата на екологията и устойчивото развитие. От няколко години и двете живеят в австрийската столица и с интерес изучават практиките на община Виена в областта на опазването на околната среда и климата. За да си представим размаха, с който се работи тук, достатъчно е да споменем, че управата си е поставила амбициозната задача до 2040 г. Виена да бъде климатично неутрален град. Разработват се различни програми за озеленяване на градското пространство, предлагат се субсидии за прилагане на устойчиви решения в строителството и закупуване на електроавтомобил, отпадъците се преработват почти изцяло. Милена и Ева решават, че повече хора трябва да разберат за положителния опит и да се включат в разнообразните инициативи и програми на кметството.

През 2020 двете жени създават асоциация „Екологична интелигентност и знания“, чиято основна цел е да споделя знание с различни целеви аудитории – деца, ученици, възрастни хора, учители и предприемачи за добрите практики в Европа и в света в областта на  устойчивото развитие.  Те вярват, че проектирането на учебния процес, вдъхновен от природата и добър опит в решаването на климатичните проблеми, може коренно да промени образованието. Ако учителите разполагат с нов динамичен начин на преподаване на екология и устойчиво развитие и предлагат творческо решаване на проблеми, независимо дали говорим за детска градина, училище или университет, съзнанието на хората ще се промени. Затова и в сътрудничество с експерти от различни области на науката, образованието и екологията асоциацията взема участие в разработването и адаптирането на образователни екологични програми.

Интеграция чрез екология

Ева Цветичoва

Ева Цветичова и Милена Игнатова решават, че информацията и опитът, които събират трябва да достигнат до сънародниците им във Виена по интересен и достъпен начин. „Промяната на съзнанието на хората и фирмите в областта на екологията е изключително трудна цел и изисква постоянна работа на всички нива и сред всички възрастови групи. Бяхме впечатлени от зелените политики на община Виена в областта на устойчивото развитие и решихме чрез нашия проект „Граждани на Виена за устойчиво развитие“, подкрепен от Магистрат 17 „Многообразие и интеграция“, да ги популяризираме сред българите, които живеят тук, разказва Милена Игнатова. Ева Цветичова пояснява и основните начините, по които те се стремят да достигнат до българската общност: „Разчитаме на социалните медии и на лични срещи с хората. Редовно публикуваме информация за актуални проекти, възможни субсидии и добри практики и се надяваме повече наши сънародници да откриват нуждата и ползата от този вид дейност”.

Те планират организирането на походи из околностите на Виена като целта е в лични срещи с участниците да обяснят необходимостта от намаляването на въглеродния отпечатък. „Достатъчно е участниците в тази инициатива да дойдат до мястото на срещата с обществен транспорт, вместо с лични си автомобил, за да направят малка стъпка в борбата за чист въздух”, пояснява Ева Цветичова.

Да променим настройките

Ако с малките стъпки започнем да променяме поведението си, не само ще намалим рисковете за здравето  – за нас и околните, но и ще осигурим по-добра среда за живот и ще опазим природното богатство. Премахването на вредните навици или поне намаляването на вредата от тях с помощта на иновациите и новите технологии ни осигурява по-качествен начин на живот в по-добро здраве.


Зелени жилища за устойчиво живеене

Виена насърчава вертикалното озеленяване

Със зелени спирки Виена се бори срещу климатичните промени


Ето и няколко полезни съвета от Милена Игнатова и Ева Цветичова.

1.       Да намалим потреблението във всички възможни посоки;

2.       Да събираме разделно отпадъците както у дома, така и сред природата;

3.       Да пестим енергията и да използваме електрически уреди от висок клас;

4.       Да намалим употребата на дрехи да ги подаряваме или използваме с ново предназначение, за да намалим огромното количество отпадъци, което генерира индустрията;

5.       Да купуваме продукти в по-големи разфасовки или насипно, защото така  намаляваме отпадъците от опаковки;

6.       Да купуваме регионални продукти, защото техният път до магазина за хранителни стоки е по-кратък и така намаляваме въглеродния отпечатък.

7.       Да сме по-малко месоядни и повече вегани. Петте най-големи производители на месо в света заедно създават повече парникови газове от световния добив на петрол. Според статистиката Австрия е един от най-големите потребители на месо в света.

8.       Да направим града, в който живеем по-чист като озеленим двора, терасата, фасадата и покрива с много цветя и храсти.

9.       Да използваме все по-рядко автомобилите си, а по-често да вървим пеша или да използваме обществен транспорт.

10.   Да санираме жилищата или къщите, в които живеем, да сменим дограмата на прозорците и ако е възможно, да използваме соларни панели, за да намалим разхода на енергия и да се насочваме постепенно към зелената енергия, която е бъдещето.

Кратък речник от асоциация „Екологична интелигентност и знания“

Устойчиво развитие – има различни аспекти – управленски, икономически, екологични, социални. То е стремеж за начин на живот на населението, при който се използват безотпадни технологии, залага се на използването на възобновимите суровини, разчита се на рециклирането. Целта е експлоатацията на природните ресурси да не промяна параметрите, които влияят на човешкия живот. Затова и това понятие е тясно свързано с политиката и икономиката.

Отпечатък –  мярка за измерване на отпадъчните материали и влиянието им върху средата вследствие на задоволяване на човешките нужди. Целта ни е да постигнем нулев отпечатък върху околната среда.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации