21.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияОт стари LEGO части – рампа за количка

  От стари LEGO части – рампа за количка

  -- Реклама --

  За да направят градската среда не само по-достъпна за хора със специални нужди, но и по-весела, пенсионерските клубове във Виена събират стари частички от конструктори LEGO 

  Имате стари части от конструктори LEGO, които вече не знаете какво да правите? Занесете ги в някой от 120 пенсионерски клуба във Виена и те ще се превърнат в шарени рампи за детски колички и за хора в неравностойно положение.

  „Донеси ни стари LEGO части и ние ще построим рампи за колички”

  е най-новият проект на организацията на пенсионерските клубове в австрийската столица, които се ръководят от нашата сънародничка Мадлена Комитова. Инициативата тръгва от германската пенсионерка Рита Ебел, която на доброволни начала превръща старите пластмасови тухлички в пъстри рампи за колички. Вдъхновени от нейния пример, дирекцията на пенсионерските клубове пренася проекта във Виена и съвместно с инициативата Achtsamer 8 започва събирането на частички LEGO.

  Снимка Рита Ебел

  За изработването на една рампа са необходими около 10 кг. LEGO части. Първата шарена рампа вече помага на майки с колички и хора в нерваностойно положение по-лесно и с настроение да влязат в Café Hummel на Josefstädter Straße.

  И както казва любимият на хора от различни поколения герой Мечо Пух –

  „колкото повече – толкова повече”.

  Колкото повече частички LEGO се съберат, толкова по-весели ще бъдат тротоарите във Виена, а хората с колички ще имат повече възможности за свободно придвижване.


  Виена: Домовете за възрастни хора – седем седмици предизвикателства и усмивки


  Снимка Рита Ебел

  Мост между поколенията

  Проектът цели не само създаването на благоприятна за всички градска среда, но и да сближиразличните генерации. Конструкторите LEGO са любими играчки на поколения деца, а изваждането им от мазето или тавана може да се превърне в чудесен повод за споделяне на спомени и нови контакти между малките и вече порасналите деца.

  Участвай и ти

  Ако и вие искате да сте част от тази прекрасна инициатива, занесете всички тухлички LEGO в най-близкия до вас пенсионерски клуб. Имайте предвид, че фигурките и заоблените частички не могат да се преработват.

  Адресите на пенсионерските клубове във Виена може да намерите тук: https://kwp.at/pensionistenklubs/clubs/

  Ако имате въпроси, обърнете се към Марлене Бетел на имейл marlene.bettel@kwp.at или се обадете на телефон 0676 832501894.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации