13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияПет невероятно красиви градчета в Австрия, които си струва да посетите

  Пет невероятно красиви градчета в Австрия, които си струва да посетите

  -- Реклама --

  Бад Гащайн, Бад Ишъл, Цел ам Зее, Вайдхофен ан дер Ибс и Фелдкирх крият не по-малко очарование и красота от Халщат

  Цел ам Зее, Австрия
  Цел ам зее

  Свикнали сме да свързваме Австрия преди всичко с дворци, опера и катедрали, а туристите бързат да посетят преди всичко забележителностите във Виена и Залцбург. Разбира се, тези величествени градове са задължителна част от програмата на всеки уважаващ себе си турист, който иска да отметне Австрия в списъка с желани дестинации.

  Но ако вече живеете в страната на Моцарт или се усещате на по-високо ниво в желанието си да опознаете красотите и историята ѝ, може да насочите поглед и към малките градчета, които  съхраняват средновековна романтика, аристократична изтънченост и съвременна креативност. Музеите там са по-малки, но възможностите за активен дейност сред природата са огромни.

  Халщат, Австрия
  Халщат, снимка Паулина Драгоева

  Най-вероятно вече се сещате за прочутия Халщат, чиято красота привлича такова количество китайци, че в определени моменти човек се чуди дали все още е в Европа. Е, коронакризата спря временно този поток и може би сега е моментът да направите своите снимки от върха на хълма. Всъщност не само азиатските туристи оценяват очарованието на градчето и не случайно то е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Но точно сега предпочитаме да го подминем, за да насочим вниманието си към други прелести.

  Истината е, че малки красиви и интересни населени места има в цяла Австрия. Всяка провинция може да ни изненада с онези очарователни градчета, в които къщите са отрупани с цветя, уличките се извиват около централния площад, а ресторантите предлагат местни вкусотии, приготвени с регионални продукти.

  Ето и нашия абсолютно неизчерпателен списък с пет красиви градчета.

  Бад Гащайн

  Градчето, намиращо се в провинция Залцбург, е известно преди всичко като ски и спа курорт. Аристократичните хотели в стил Belle Epoque, глетчерите в националния парк Hohen Tauern, високите над 3 000 метра върхове в заобикалящите го планини, са запазена марка за Бад Гащайн. Монте Карло на Алпите, както често наричат курорта, е бил сред любимите места за почивка на императрица Елизабет (Сиси) и германския император Фридрих Вилхем I.

  Бад Гащайн
  Бад Гащайн

  Когато отделите време да проучите красотите и възможностите за активна почивка в Бад Гащайн, не пропускайте да видите красивите църкви, музея, както и да поседнете в някое от уютните кафенета. Изкачете се в планината до висящия мост Stubnerkogel, който е дълъг 140 м и широк 1 м. Преминаването му е истинско изпитание, тъй като подът е прозрачен и щедро разкрива долината, виещата се на 28 метра под краката ви.

  Висящия мост Stubnerkogel, Бад Гащайн, Австрия
  Висящия мост Stubnerkogel

  Бад Ишъл

  Бад Ишъл определено не е скрито съкровище, а е сред най-известните австрийски курорти. Намира се в провинция Горна Австрия, в прочутия с красотата си регион Залцкамергут. Още в началото на 19 век мястото се оформя като важен балнеолечебен център, но славата му тръгва от 1849 г., когато император Франц Йозеф I го обявява са своя лятна резиденция. И днес градът пази изискания дух на Belle Epoque, съхранен в редица хотели, вили и къщи, обитавани от известни политици (принц Метерних), композитори (Антон Брюкнер, Франц Лехар, Йоханес Брамс, Йохан Щраус) и аристократи.

  Бад Ишъл
  Бад Ишъл

  Историята разказва, че именно в Бад Ишъл император Франц Йозеф I среща за първи път 15-годишната Елизабет, която няколко месеца по-късно става негова съпруга. Като сватбен подарък от ерцхерцогинята Софи те получават лятна вила, използвана от императора като ловна хижа и място за отдих, а понякога и за работа. Днес тя може да се разгледа като музей, съхраняващ важни моменти от европейската история.

  Лятната вила на император Франц Йозеф I

  Разходката из Бад Ишъл няма да е напълно завършена, ако не опитате някое от сладките изкушения в сладкарница „Цаунер”, на които не е могла да устои дори претенциозната Сиси.

  Цел ам Зее

  Величествени върхове, оглеждащи се в кристалните води на езеро. Идилични пейзажи, глетчери, калдъръмени улички. Това е Цел ам Зее – малко градче в провинция Залцбург, привличащо хиляди любители на зимните спортове, но и планинари, велосипедисти и почитатели на водните удоволствия през летните дни.

  Луксозния Гранд хотел в Цел ам Зее

  Вечерите в Цел ам Зее няма да бъдат скучни, ако се отбиете в местното казино, разположено в луксозния Гранд хотел.

  Вайдховен ан дер Ибс

  Обграден от гори и тучни долини, разположен от двете страни на срамежливата река Ибс, Вайдховен ан дер Ибс ревниво пази средновековното си минало.  Наричат го град на седемте кули – четири църковни и три градски. Накъдето и да се обърнете, ще видите стари кули с часовници, три от които все още отброяват минутите, а четвъртият е спрял през 1532 по време на отбраната на града срещу турците.

  Вайдхофен

  Историята на градчето, намиращо се в провинция Долна Австрия, започва през далечния 12 век и е тясно свързана с Пътя на желязото. Оттогава датира и най-старият замък в града, някога принадлежал на фамилията Ротшилд, а днес е собственост на града.

  Непременно посетете музея, изкачете се до стъкления куб на върха на старата кула, от където се разкрива величествена гледка към Вайдховен ан дер Ибс и разгледайте останките от крепостните стени.

  Река Ибс във Вайдховен

  Градчето е и отличен изходен пункт за разходки и походи из района Мостфиртел.

  Фелдкирх

  В самия край на Австрия, във Форалберг, сгушено на границата с Швейцария  и Лихтенщайн се намира Фелдкирх. Той е вторият по големина град в тази провинция и може да се похвали, че е посетен от Джеймс Джойс, кайзер Карл I, Артър Конан Дойл, кайзер Максимилиан, Джеймс Бонд и Далай Лама.

  Фелдкирх

  Градът дължи историческия си чар на останките от средновековните крепостни стени и кули. Тук може да видите изцяло запазения замък от 13 век Шатенбург, който е сред най-важните отбранителни съоръжения във Форалберг. Такова е и осеметажната Katzenturm (кула на котките), построена по време на управлението на Хабсбургите от император Максимилиан I между 1491-1507 г. Най-отгоре се шестата по големина камбана в Австрия, тежаща 8 573 кг. Нейният монументален звън се разнася над Фелдкирх всеки ден в 15.00 ч. Любопитна подробност е, че името на кулата няма нищо общо с котките, а идва от тежките оръжия, които са се използвали при отбраняването на града.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Списъкът с очарователни малки градчета в Австрия може да бъде продължен и да включи още Сент Гилген и Сент Волфганг край езерото Волфгангзее, Мелк, Дюрнщайн и Кремс по долината Вахау, Руст и Мьорбиш край водите на Нойзидлерзее, Акзамс и Лиенц в Тирол, Пьортчах в Каринтия. Казват, че със своите езера и планини Австрия е красива като картичка – достатъчно е малко изследователски дух, за да се открият нови и нови удивителни места.

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации