19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИз долината Вахау с влак и кораб

Из долината Вахау с влак и кораб

-- Реклама --

Текст и снимки Елена Масларова-Лени

Често ще чуете да я наричат „Перлата на Дунав“ и с право. Сгушена в приблизително 40 км между дунавските градчета Мелк и Кремс, на 80 км от Виена, това е долината Вахау.

Вахау е сред най-живописните региони в Долна Австрия, в който неизбежно ще се влюбите. И ако един ден няма да ви стигне, за да се потопите истински в историята, природата и атмосферата на мястото, то може поне да огледате долината от палубата на корабчето и да си набележите места, които да повторите.

За това ден наистина ще ви стигне, а програмта е наситена – предимно с емоции и гледки.

Има множество начини да посетите Вахау – с кола, с влак, с автобус и дори на колело, но ние се спряхме на една чудесна комбинирана програма с влак и корабче.


На колела: Вахау


Билети по тази програма може да си закупите от билетните центрове на ÖBB. Те включват:

  • Влак от Виена до Мелк (обикновено тръгва от гара Вестбанхоф)
  • Билет за посещение на абатство Мелк
  • Разходка с корабче от Мелк до Кремс
  • Влак от Кремс до Виена

Ако планирате добре деня си, може да видите наистина от всичко.

Вахау е сравнително близо до Виена и пътят с влак няма да ви отнеме много. Слизайки на гарата в Мелк се озовавате в чаровно малко градче, на чийто хълм гордо се извисява красивото абатство. Кратка разхода из града нагоре ще ви отведе до портите на абатството. Препоръчваме да започнете директно оттам. Макар и приятно, в градчето няма нищо специално за гледане, и при оскъдното време, с което разполагате, обиколката ще отнеме ценно време.

Бароковата сграда на абатството от 1089г. е сред най-красивите и разпознаваеми гледки по протежението на долината. Основано от австрийския маркофаг Лепополд II и подарено на ордена на бенедиктинските монаси, днешният си вид абатството дължи на сериозна реставрация през 18 век. Днес всичко вътре ще ви пренесе в една друга епоха и разкош, а библиотеката ще ви впечатли с интериора и своите над 100 000 запазени тома. Точно тази библиотека е може би част от вдъхновението на Умберто Еко да кръсти един от героите си в романа „Името на розата“ Адсон от Мелк. В обиколката не пропускайте да обърнете внимание на великолепния  бароков покрив на кръстокуполната базилика на абатството, строена между 1702 и 1736 г. с характерния за периода си уширен нартекс.

Обратно по пътя за корабчето, което тръгва по обяд от пристанището, може да отделите повече време и на самия Мелк. Кокетни магазинчета за сувенири, симпатични кафенета, старият площад и неговата църква са малка част от нещата, с които да запълните времето. А защо не и един хубав обяд с австрийска кухня и чаша свеж Ризлинг или Грюнер велтлинер.

Да, виното на Вахау не е за пропускане. Двата австрийски сорта са емблематични за долината, която също е и един от най-известните винарски региони в света.

Пътувайки с корабчето за Кремс ще ви направят впечатление множеството терасовидно разположени лозя, които се простират в долината. Чаровната гледка ще допълнят Шпиц, Вайсенкирхен и загадъчни замъци като от приказките. Но една спирка по средата определено ще ви накара да се замислите дали да не слезете.

Насред множеството червени покриви и малки църкви, синята кула на Дюрнщайн изпъква като бижу. Бих определила това градче като най-романтичното по цялото протежение на долината. Едно от местата, които си струва да разгледате отделно. Макар и малко, то има с какво да ви впечатли и времето да отлети неусетно.


Дюрнщайн – сърцето на Вахау


Ако направите по-задълбочено проучване за сроковете на билета по програмата (по конкретно валидността за влаковете), може да се окаже, че разполагате с време да пренощувате в Дюрнщайн и на другият ден да продължите към Кремс, за обратния влак до Виена. Транспортът между Дюрнщайн и Кремс обаче, ще трябва да организирате сами, тъй като това е отклонение от програмата.

Всъщност Кремс е и последната спирка на корабчето. Слизаме на кея и почти веднага се потапяме в спокойната атмосфера на града. Е, тук през пролетта и лятото има туристи, но в никакъв случай не е претъпкано. Кремс е петият по големина град в провинцията, разположен на мястото, където река Кремс се влива в Дунав. Един малко известен факт за града е, че тук са изсечени първите австрйски монети, които ще срещенете под името „кремски пфенинг“.

Както и Мелк, Кремс има какво да ви предложи като забележителности. Още на влизане към централната градска част ще минете през „Щайнер тор“ – красивият символ на града, и единствената запазена до наши дни средновековна порта.

Други интересни места в града са Енорийската барокова църква, Барутната кула и Музеят на виното. Но най-чаровни остават малките улички и сърцето на стария град – Ландщрасе.

Докато се обърне човек и денят свършил. Време е за влака, който ще ни върне във Виена тъкмо за една късна вечеря в покрайнините на Инерщад.

Колкото и да изпишем и покажем за Вахау, най-добре е да се насладите на тези гледки на живо. На нас ни остава красивият спомен и надеждата, че скоро пак ще сме на път.


Ароматните кайсии на Вахау


___________________________________________________

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации