20.7 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКъде в чужбина може да се гласува на 11 юли

Къде в чужбина може да се гласува на 11 юли

-- Реклама --

Секциите, в които ще гласуват сънародниците ни в чужбина на изборите на 11 юли 2021 г. са с 69% повече в сравнение с изборите за Народно събрание през април 2021 г., когато бяха разкрити 464 секции.

парламентарни избори гласуване в чужбина
източник glasuvam.org/

Ако в деня на изборите на 11 юли не сте в страната, в която живеете, можете да гласувате в някоя от общо 784 секции в 68 държави по света. На предишните избори на 4 април избирателните секции извън страната бяха 464, а на парламентарните избори през 2017 г. и 2014 г. – съответно 371 и 426 изборни секции.

Секции в чужбина

В Европа броят на секциите бележи абсолютен рекорд – 483 секции в 22 държави. На територията на Азия, Австралия и Океания сънародниците ни ще могат да гласуват в общо 7 държави в 16 секции, в Близкия изток и Африка са разкрити 16 секции в 13 държави, в Северна и Южна Америка – 80 секции в 7 държави.

На някои места по света сънародниците ни ще имат възможност да гласуват за първи път. Такъв е случаят в Доминиканската република и на някои гръцки острови – Тасос, Лимнос, Лефкада и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония за първи път ще бъдат открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.

Може да откриете на тази интерактивна карта адреса на най-близката до вас избирателна секция.

Гласуване в Австрия

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли в Австрия ще бъдат открити 17 избирателни секции, девет от които са във Виена. Адресите на повечето секции са същите както на предходните избори на 4 април. Изключение прави избирателната секция в Брегенц, която е на ново място.

Точните адреси на избирателните секции може да намерите ТУК.

Интерактивна карта с навигация може да намерите ТУК.

Какво трябва да знаем за гласуването на 11 юли

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Задължително ли е да се подаде предварително заявление за гласуване извън страната в изборите за народни представители, за да може да се упражни избирателното право?

Не. Подаването на писмено или електронно заявление за гласуване извън страната в изборите за народни представители не е задължително.

Подаването на заявление за гласуване извън страната е с цел определяне на броя на избирателните секции и съставяне на избирателни списъци за образуваните секции.

Правото на глас може да се упражни и когато избирателят не фигурира в предварително съставените избирателни списъци.

Ако сте подали електронно заявление за гласуване в чужбина, но се наложи по същото време се приберете в България, можете ли да упражните правото си на глас?

Да. Ако сте попълнили електронно заявление за гласуване извън страната, а на 11 юли 2021 г. се намирате в България, може да гласувате в секцията по постоянен адрес след подаването на декларация – Приложение № 17-НС от изборните книжа, която се  предоставя на място.

Пример. Ако сте подали заявление за гласуване във Виена, но в изборния ден се намирате в България, може да упражните правото си на глас само в секцията в населеното място, където е постоянният ви адрес.

Заличават ли се от избирателните списъци в Република България лицата, подали заявление за гласуване извън страната?

Да. Избирател, който е подал заявление и е вписан в списък за гласуване извън страната, ще бъде заличен след 22.06.2021 г. от избирателните списъци за гласуване в Република България.

Може ли да се гласува в чужбина, ако не е подадено заявление за гласуване извън страната?

Да. Българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната в срок до 15.06.2021 г. (включително) и желаят да дадат своя глас, в деня на изборите може да гласуват в секция по техен избор извън страната дори и да не са вписани в предварително съставените списъци за гласуване. При гласуването те представят пред СИК декларация по образец (Приложение № 22-НС от изборните книжа), че отговарят на условията да избират и че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Пример. Живеете във Виена, но в деня на изборите сте в Инсбрук, Берлин или друг град, в който има избирателна секция. Дори и да не сте подали заявление за гласуване, може да упражните правото си на глас в съответната секция като на място попълвате декларация – Приложение 22-НС от изборните книжа.

Възможно ли е да се гласува в място и държава, които са различни от посочените в подаденото заявление за гласуване извън страната?

Да. Избирателят може да гласува във всяко място, където има разкрита избирателна секция за гласуване извън страната. В случай, че заявлението за гласуване извън страната е подадено за място и държава, различни от местонахождението на избирателя в изборния ден, той ще бъде допуснат да гласува, след като представи декларация по образец пред СИК (Приложение № 22-НС от изборните книжа).

Пример. Подали сте заявление за гласуване в Залцбург, но на 11 юли се намирате в Брегенц, Грац, Братислава или друг град, в който има избирателна секция. Няма проблем да упражните вота си и в друго населено място като попълвате декларация – Приложение 22-НС от изборните книжа.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации