15.1 C
Виена
събота, 18 септември, 2021
spot_img
Още
  НачалоAвстрияИнсбрук: Мая Цикалова с изложба в Хофбург

  Инсбрук: Мая Цикалова с изложба в Хофбург

  Нашата сънародничка Мая Цикалова, която от години живее и работи в Инсбурк, е част от изложбата „HofArt: Шест императорски стаи – шест творци”. Нейните картини са изложени в императорския дворец Хофбург в Инсбрук заедно с творби на Михаела Дорнауер, Стефан Розентретер, Берхард Витч и Даниела Пфайдер. Куратор на изложбата е Силвия Хакъл, основател на сдружение ArsNova.

  снимка Река Хаман

  Аристократичните стаи на бившия императорски дворец са красив декор за картините на шест различни като светоусещане и творчески подход художници.

  Официалното откриване бе на 27 май в присъствието на представители на артистичната гилдия в Тирол. „Моята цел е да покажа връзките между различните култури, изразени в картините на местните художници, както и да дам поле за изява на творците и да направя тяхното изкуство видимо за широката публика“, казва пред местната преса кураторката Силвия Хакъл.

  Нашата сънародничка е представена с елегатни акварелни импресии. „Море”, „Плац”, „Град”, „Гора”, „Луна”, „Езеро” представят абстрактни късчета природа, заредени с много нежност и меланхолия.

  Мая Цикалова е родена в Търговище. Завършила е Националната художествена акдемия в София. Създавала е костюми и театрални декори, илюстрации за книги, работи в областта на графичния дизайн. Има редица участия в изложби в България и Австрия. Мая Цикалова е позната на българската общност в Инсбрук и като преподавател по български език и литература в часовете по майчин език.

  Изложбата „HofArt: Шест императорски стаи – шест творци” може да се разгледа до 20 юни 2021 г.

  Адрес: Kaiserliche Hofburg , Rennweg 1 ,

  6020  Innsbruck

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации