8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарските училища в Австрия по пътя на буквите

Българските училища в Австрия по пътя на буквите

-- Реклама --

24 май е най-българският ден, в който си говорим за силата на словото и си припомняме ролята на учителите и училището

Българско училище „Никола Й.Вапцаров“, Грац

24 май е химнът на българската духовност, празникът, който ни издига над  дребнотемието и различията, над нас самите. В този ден, ние българите, излъчваме общност, единство, съгласие. И всички заедно вървим в една посока. Вървим по пътя на буквите към книгите и знанието.

24 май в чужбина има по-особен мирис и очарование. Често той е обикновен работен ден, който превръщаме в сърцата и ума си в празник. А празничният дух най-силно и искрено се усеща в училищата.


За училищата по родолюбие и преподавателите в тях


Български училища в Австрия

Броят на българските училища в Австрия непрекъснато се разраства. Българчетата могат да се учат да четат и пишат на роден език във Виена, Линц, Грац, Инсбрук, Клагенфурт, Залцбург, Велс, Цел ам Зее, Кремс. Тези огнища на българския дух са много повече от образователни институции, защото сами са поели мисията да съхраняват и разпространяват българското слово зад граница.

Дори в тежките месеци на пандемия и локдауни, когато училищата буквално затвориха врати, те не спряха да обучават своите ученици.

„В това колебливо време трябваше много бързо да намерим начин да не загубим връзка с нашите ученици и да не допуснем пропуски в материала. Онлайн обучението се оказа доста удобна форма за учениците от по-горните класове, докато за по-малките то е свързано с не малко трудности”, разказва Ирина Владикова, директорка на българското училище „Кирил и Методий” във Виена, в което учат над 300 деца от предучилищните групи „Моливко” до 12 клас. На 24 май абитуриентите ще поднесат цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на БКИ”Дом Витгенщайн”. Първокласниците с радост отбелязаха вече своя празник на буквите.

Дарина Тонкова, директор на българското училище „Дунав” в Линц също споделя, че използването на модерните онлайн платформи е спомогнало за структуриране на учебния процес и резултатите са проличали натестовете на МОН за оценка на езиковите компететности по български език. За разлика от други години, когато училище подготвя богата музикална програма за празника, сега той ще бъде отбелязан в класовете със специални разговори за значението на делото на Кирил и Методий. „Ако в началото на пандемията имахме повече притеснения как ще се справим с техническите изисквания и как ще провеждаме учебните заниятия, с времето всички заедно – ние като учители, децата и техните родители, намерихме балансирано решение. Всички се надяваме през следващата учебна година да се виждаме по-често, макар че онлайн формата може да продължи да се използва”.

В Инсбрук часовете по български език са продължили да поддържат връзката с родината и в трудните времена на пандемия. Срещите в парка, в занималнята или пред компютъра спомагат връзката между децата да се запази и вече всички се надяват следващата учебна година да бъде с нормален ритъм. За съжаление и тази година 24 май няма да бъде отбелязан с голямо хоро, песни и стихотворения, но по-големите ученици от седмица подготвят специален проект. В него всяко дете ще представи нещо свое – стих, рисунка, сценка, посветено на братята Кирил и Методий и българските букви. Според учителката Мая Цикалова „необичайната ситуация от една страна ни лиши от тържества и срещи, но от друга страна ни подтикна да бъдем по-креативни и да търсим нови възможности за съвместни мероприятия”. За преподавателка Мая Ленц  24 май е един от най-вдъхновяващите български празници, за който децата винаги с радост се готвят и отбелязват.

Българското училище „Орфей” в Линц и тази година ще събере учители, родители и ученици на 24 май. Тържеството отново ще се проведе в гостоприемния дом на семейство Миневски. В зеления двор на къщата в китното селце Раксендорф ще се извиси българска песен и реч. След месеци, в които учителите комбинират уроци на открито в парка и срещи в Zoom, всички ще се съберат заедно, за да отбележат най-българския празник. „Доволни сме, че въпреки необичайните обстоятелства учениците ни не пропуснаха учебен материал и най-вече останаха в контакт помежду си. Това беше много важно за нас”, казва Мариета Ридъл, ръководител на училището. От миналата година то има и филиал в Кремс и обучава общо 72 ученици.

Елена Димитрова и нейните над 100 възпитаници от 1 до 4 клас в часовете по майчин език към австрийското училище във Виена също са успели да преодолеят предизвикателствата на сложните пандемични месеци. „Всичко е въпрос на желание от страна на родители, учители и ученици да се положат усилия за усвояване на новите знания”, казва дългогодишната учителка по български език. От седмица всички са щастливи да са отново в класната стая и да си поговорят за произхода на кирилицата и значението на 24 май.

“Приключихме много нестандартна и пълна с предизвикателства учебна година. Минахме и през онлайн обучението, използвайки различни платформи, запазвайки графика от присъствените занимания. В тази ситуация родителите бяха на първа линия и подкрепиха изцяло децата”. Това споделя Десислава Опел, директор на българското училище „Никола Й.Вапцаров“ в Грац и филиала в Клагенфурт. Тържествата с танци, песни, сценки и стихотворения, веселите занимания и живият контакт между учители и ученици са сред липсите, белязали пандемичните месеци. На раздаването на свиделтствата в края на миналата седмица децата са били изпълнени с позитивизъм и надежда, че през новата учебна година отново ще бъдат заедно на чиновете.

Учителите

На 24 май отдаваме почит на нашите учители – хората, показали ни цял един нов свят и научили ни да го разбираме и обичаме. В чужбина българските учители са най-силната връзка с България, защото предават на децата ни знания за българската история и култура, показват красотата на родината и най-вече възпитават в уважение към българските корени. Те са не само организатори и преподаватели, но и истински възрожденски будители.

Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

Искаме от сърце да кажем голямо „Благодаря” на хората, които с нестихваща любов и търпение водят българчетата по пътя на буквите. Бъдете здрави и честити!

Българско училище „Св.св.Кирил и Методий”, Виена

Д-р Ирина Владикова, Анета Геранлиева, Симона Захариева, Красимира Шарф, Станка Александрова, Кристина Николова, Тодор Тодоров, Женислава Делчева, Полина Стоянова.


Нашите учители: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена


Българско училище „Иван Шишманов”, Виена

Сълзица Громан, Елица Георгиева, Марина Желязкова, Евгени Паунов, Диана Стоева, Галина Чернева.

Обучение по български език като майчин за ученици от 1 до 4 клас във Виена с преподавател Елена Димитрова.

Българско училище „Дунав”, Линц

Дарина Тонкова, Катя Илиева, Антония Михайлова, Милена Николова, Атанаска Авджиева.

Училището има филиали във Велс, Цел ам Зее и Залцбург


Нашите учители: Българско училище „Дунав” – Линц


Българско училище „Орфей”, Линц

Мариета Ридъл, Мария Ласкова, Мартина Иванова, Виолета Иванова, Доня Иванова, Ванина Нинова, доц.д.ф.нДимитър Дунков,

Мария Миневска – координатор на родителите във филиала ни в Кремс.

Училището има филиал в Кремс.


Нашите учители: Българско училище „Орфей“ – Линц


Българско училище „Никола Й.Вапцаров”, Грац

Десислава Опел, Кети Мирчева, Пламенка Ванкова

Училището има филиал в Клагенфурт.


Нашите учители: Българско училище „Никола Й. Вапцаров“ – Грац


Занимания по български език в Инсбрук

Мая Ленц и Мая Цикалова


Българите в Инсбрук се събраха, за да отбележат 24 май

Часове по български език вече и за децата в Тирол

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации