0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПодготовка за избори: Подаване на заявление и набиране на членове на СИК

Подготовка за избори: Подаване на заявление и набиране на членове на СИК

-- Реклама --

Предварителното подаване на заявление улеснява гласуването в изборния ден

На 11 юли 2021 г. ще се проведат предсрочни избори за Народно събрание на Република България.
Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс избирателни секции в държавите–членки на Европейския съюз, се образуват по право в помещенията на дипломатическите или консулски представителства, но също и в други населени места, при условие, че за тях са постъпили не по-малко от 40 заявления съгласно чл. 14, т. 2 от ИК.
Посолството във Виена е получило принципното съгласие на австрийската страна за разкриване на избирателни секции във Виена както в помещенията на Посолството на Schwindgasse 8, 1040 на Постоянното представителство на РБ пред ООН и другите международните организации на адрес Rechte Wienzeile № 13, в Българския културен център „Дом Витгенщайн“ Parkgasse № 18, 1030, така и извън тях, а именно в 9-и,10-ти,13-и и 22-и район на Виена, както и в населените места Линц, Грац, Залцбург, Клагенфурт, Брегенц и Инсбрук.

Подаване на заявление за гласуване

В срок не по-късно от 25 дни преди изборния ден (15 юни 2021 г.) организациите на българските граждани в Австрия могат да правят предложения до Посолството на Република България във Виена за местоположението на избирателните секции на територията на Австрия. При наличието на постъпили на най-малко 40 заявления на сънародници, изразили изрично желание да гласуват на посоченото място, намиране на подходящо помещение и сформиране на състав на СИК може да се открият и нови секции.


Кой, как, до кога може да подаде заявление

Подаването на заявление може да стане по два начина:

  • в електронна форма през интернет страницата на Централната избирателна комисия.
  • в писмена форма пред Посолството на Република България в Австрия. За целта се попълва лично заявление по образец в Посолството или заявлението се изпраща на адреса на Посолството – Schwindgasse 8, 1040 Wien;

Образец на заявление за гласуване в секция извън страната (по чл. 16, ал. 1, изр. 1, ал. 2 във вр. с чл. 243 ИК) – Приложение № 21-НС от изборните книжа е достъпно на Интернет страницата на ЦИК.

В избирателните списъци не се включват автоматично избиратели, които са били регистрирани за изборите за Народно събрание на 04.04.2021 г. или за предишни избори.

Крайният срок за подаване на заявление е 15 юни 2021 г.

Право да подават заявление имат пълнолетните българските граждани, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Защо е важно подаването на заявление?

Заявленията за гласуване са изключително важни, защото те пестят време в изборния ден – комисията попълва по-малко данни, тъй като те вече са нанесени в списъците, благодарение на подаденото заявление. Така се съкращава престоят в секцията и се избягва образуването на големи опашки, а това е особено важно в сегашните условия на пандемия.

Набиране на кандидатури за членове на СИК

Във връзка с организацията на изборния ден Посолството набира кандидатури за членове на СИК.

Желаещите да участвате в работата на секционните избирателни комисии следва да изпратят имейл до Посолството на адрес: politic2@embassybulgaria.at най-късно до 10 юни 2021 г. като посочат: име, предишен опит в избори, последна завършена образователна степен и специалност, телефон и имейл за контакт и кореспонденция.

Изисквания към кандидатите за членове на СИК според Изборния кодекс:

– Да са пълнолетни български граждани, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода (може и с двойно гражданство);

– Да не са в роднински и съпружески връзки или фактическо съжителство с други членове на секционната комисия;

– Да се легитимират с български документ за самоличност;

– Да владеят  български език за осъществяване на задълженията си в изборния ден.

Ангажиментът е свързан със следната продължителност: кратко участие в предизборния ден 10 юли за получаване на материалите за изборите и запечатването им, както и това на помещението от съответната СИК.

След това през целия ден на 11 юли от началото на изборния ден в 7:00 ч. до приключване на преброяването на бюлетините, оформянето на протокола и получаване на потвърждение от ЦИК за утвърден протокол.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации