8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеНай-после и българските деца си имат медия: "Вижте" - новините на детски...

Най-после и българските деца си имат медия: „Вижте“ – новините на детски език

-- Реклама --

Навярно всеки родител изпитва сериозни трудности, опитвайки се да предаде на децата си новините, заливащи ни ежедневно. Не е лесно да се обясни на малчуганите какво е пандемия, вирус, защо Израел и Палестина воюват или какво е фалшива новина. И трудностите са свързани не само с „превеждането” на сложното съдържание на достъпен език, но и с изчистването на куп негативни окраски, съпровождащи събитията.

Подобно на връстниците си в Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Словения и българските деца между 7 и 14 години вече имат свое пространство, в което да търсят отговори на въпросите, които се пораждат в ежедневието. „Вижте” е онлайн медия, направена почти като за големи, само че е по-добра, защото залага преди всичко на позитивизма, знанията и осмислянето на прочетеното.


Деси Гаврилова: „Книговище“ цели да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие за българските деца


Виенска връзка

Новата медия е тясно свързана със сайта за насърчаване на четенето с разбиране „Книговище“.  Той, както вече сме информирали, има своите корени и във Виена. Една от вдъхновителките и инициаторките на проекта – Деси Гаврилова живее и работи в австрийската столица.

„Създадохме „Вижте“ като част от Книговище.бг, защото искаме днешните деца на България да са любопитни към света, да знаят, да развиват от малки чувство за справедливост и желание да променят света към добро. Струва ни се, че някъде там се заражда възможността утре порасналите деца наистина да променят страната ни и света към добро”. Това сподели тя пред Меланж Булгарен по повод 1 юни – Международния ден на детето.

Новините на разбираем език

Автори в детската медия са журналисти, активно ангажирани с детски каузи и теми. Те подхождат с отговорност и уважение към невръстаната аудитория, за да я информират по възможно най-разбираем и честен начин. Използваният език е изчистен от сложни думи и чуждици, без фамилиарничене и опит за повторение на детския жаргон. Ако се използва непозната дума, тя е обяснена в допълнително каре, за да могат малчуганите да обогатяват речника си и да научават нещо ново.

Актуални теми

Децата имат право да получат информация дори по теми като насилието, войната, фалшивите новини. По един или друг начин те достигат до тях и е по-добре ученците да имат място, където да прочетат репортаж или анализ, поднесени със спокоен тон.

Във „Вижте“ вече има статии по актуални теми, организирани в рубриките „Свят”, „Наука”, „Общество”, „Култура”, „Здраве” и „Спорт”, както и въпросници към тях, които помагат на децата да затвърдят наученото.

В същото време читателите могат сами да дават идеи какви материали биха искали да прочетат. Понякога техните въпроси ще се събират и ще се предават на специалисти в отделни области като министъра на образованието, учени, специалисти и експерти, за да бъдат разисквани и да получат най-компетентните и актуални отговори.

Повече от медия

„Вижте” е на бял свят по-малко от един месец, но вече се радва на интереса на детската аудитория и се оформя като пространство, в което учениците не само получават нови знания, но и се учат как да преработват и приемат заливащата ги информация, как да изразяват собствено мнение и как функционира гражданското общество.

Ако все още не сте открили за децата си „Книговище” или „Вижте” – направете го сега. Какъв по-хубав подарък за Деня на детето от това да му дадете възможност само да трупа знания и да открива света.

Книговище е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени детски книги, специално създадена за децата: www.knigovishte.bg

Вижте е първата българска онлайн медия за деца: www.knigovishte.bg/vijte

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации