24.9 C
Виена
събота, 13 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияЗа училищата по родолюбие и преподавателите в тях

  За училищата по родолюбие и преподавателите в тях

  -- Реклама --

  Защо решихме по повод 24 май да представим преподавателите в четирите български училища в Австрия

  Откриване на учебната година в българското училище "св.св.Кирил и Методий" във Виена
  Откриване на учебната година в българското училище „св.св.Кирил и Методий“ във Виена

  „В началото група родители искаше децата им да учат български език.” Така горе-долу започват разказите на създателите на българските училища и в Грац, и в Линц, и във Виена. Всичко започва с по няколко ученика в някаква стая и се стига до няколко класа, библиотека, чинове, стативи, кръжоци по музика и рисуване. Резултатите са плод на много усилия, труд, но най-вече на ентусиазъм, възрожденски дух и силно желание за запазване на българския език, традиции и култура. Хората, които стоят зад  четирите български училища в Австрия*, са изключително позитивни, не се оплакват и не се страхуват да работят на „гол“ ентусиазъм. Те са пълни с идеи, активни са и работят с нагласата, че трябва да дадат най-доброто от себе си, за да грабнат вниманието на учениците си.

  В седмица, в която ще отбележим един от най-светлите български празници – 24 май, решихме да Ви разкажем за българските учители в Австрия.  В четирите български училища в алпийската република 14 учители преподават български език и литература, география и история , музика и рисуване. Ние, от екипа на Меланж Булгарен, ги потърсихме и  ги помолихме да разкажат за себе си, за емоцията да си учител в чужбина, за трудностите, разочарованията, радостите и наградите на учителската професия.

  Училищата в чужбина са много особен вид институция. Те никога не са били и няма да бъдат само и единствено място за обучение по четене и писане на майчин език. Те не са създадени със заповед на министър по предвидена бройка и щат. Дори не са задължителни за посещаване. Тях ги има благодарение на ентусиазма и желанието на родители и преподаватели, искащи  децата да изучават родния си език, да срещат приятелчета, с които да си говорят на този език и да опознават българската история и култура. Българското училище зад граница не е само място за учене, то е място за социални контакти и срещи на родители и деца, място, съхраняващо и развиващо българските традиции и обичаи, творческа работилница, помагаща на учениците да открият своите корени и идентичност.  То е жив организъм, който може да функционира само при съвместните усилия на родители, ученици и учители.

  Родителите трябва да бъдат убедени, че знаенето на български език е от полза на детето, трябва да отделят необходимото време, за да го заведат на училище, да помогнат с домашните, да изчакат репетицията. Затова се изисква много упорство, желание и постоянство.

  Учениците на свой ред трябва да преодолят умората и да намерят сили да продължат учебния ден и след приключване на заниманията в немското училище; трябва да посветят време в неделя за допълнителни домашни, да научат ново стихотворение. Затова е нужно мотивация, сила и ентусиазъм.

  Учителите? Те учат децата ни на български език, показват им нотите и разкриват тайните на цветовете. Дават дълги и трудни домашни и искат да се знае пълен и непълен член, коя е най-дългата река в България и какво се е случило на 3-ти март. На тържествата по Коледа или 24 май техните лица се мярват зад кулисите, улисани в подготовката на следващото изпълнение. Понякога след завършване на училище ги забравяме, но често ги носим дълго в съзнанието си, а уроците им остават завинаги с нас.

  В няколко последователни материала ще Ви представим учителите от българско училище „Никола Вапцаров“ в Грац, училище „Дунав“ и „Орфей“ в Линц и училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена. Беше ни изключително трудно да се свържем с всички тях, но някакси успяхме. Оставихме техния разказ жив и неподправен, с цялото вълнение и радост, с болката и цялата обич към избраната професия.

  Ако по този начин успеем да Ви припомним колко е важно да уважаваме труда на учителя, да съхраняваме българското и да отделяме от времето си, за да подкрепим общата каузата, ще бъдем много доволни.

  • През 2015 г. българско училище бе открито и в Залцбург. Училището функционира като филиал на българското училище „Дунав“ в Линц и  работи съгласно изискванията на МОН за българските неделни училища в чужбина.

  Нашите учители: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

  Нашите учители: Българско училище „Орфей“, Линц

  Нашите учители: Българско училище „Н.Й.Вапцаров“, Грац

  Нашите учители: Българско училище „Дунав“, Линц

  Започна учебната година и за българчетата в Залцбург

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации