6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Как доказваме, че сме тествани, ваксинирани или преболедували Ковид 19

Австрия: Как доказваме, че сме тествани, ваксинирани или преболедували Ковид 19

-- Реклама --

От 19 май в Австрия отварят заведенията, фитнес центровете, театри, концертни зали. За да се ползват редица услуги обаче е необходимо да се представи документ, че лицето е тествано, ваксинирано или преболедувало Ковид 19. Тези, които са преболедували или вече са ваксинирани, могат да не се тестват.


Ето какво се променя в Австрия от 19 май


Какво на практика означава това и какво трябва да знаем за тези документи?

Правилото  3G – ваксинирани – излекувани – тествани

Цялата стратегия на правителството за отварянето на страната е базирана на така наречените 3 G – getestet, genesen, geimpft (тестван, излекуван, ваксиниран).

Тествани

Различните видове тестове имат различен период на валидност.

PCR тестовете (включително безплатните „Alles gurgelt!“ във Виена) са валидни в рамките на 72 часа от момента на взимане на пробата. Професионално направените антигенни тестове – 48 часа.

Валидни за 24 часа са и антигенните тестове, които могат да се правят самостоятелно у дома, ако резултатите са въведени в централната система. Има възможност да се направи тест на място, но той ще може да се използва само за конкретни повод (сядане в заведение, посещение на концерт и т.н).

Учениците се тестват на всеки два дни като получават малък паспорт, с който могат да посещават спортни занимания, заведения, културни събития. Резултатите са валидни в рамките на 48 часа. Това означава, че ако детето е тествано в петък предиобяд, за да седне в заведение с родителите си в неделя, ще има нужда от нов тест.

Деца под 10 години нямат нужда от тест.


От 19 май отпада карантината при влизане в Австрия


Излекувани

Тези, които вече са преминали през Ковид 19 , могат да докажат това с документ от лекар, удостоверяващ, че лицето е боледувало в последните шест месеца.

В този случай е валиден и позитивен резултат от тест за антитела, направен не по-късно от три месеца.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Ваксинирани

Тези, които вече са ваксинирани, могат да докажат това с жълтите ваксинационни паспорти или с друг документ, който са получили. Може да се поръча електронен имунизационен паспорт чрез системата ELGA. От началото на месец юни в страната ще влязат в сила „Зелените паспорти“.

Важно изискване е да са минали поне 22 дни, но не повече от три месеца от поставянето на първата ваксина. Това означава, че втората ваксина на Pfizer, AstraZeneca и Moderna трябва да е поставена не по-късно от три месеца след първата. За ваксината на Johnson & Johnson е достатъчна само една доза. Имунизационният паспорт е валиден в рамките на девет месеца от получаването на първата ваксина.

Текстът на Наредбата на здравното министерство може да намерите ТУК

___________

Още по темата:

Ето какво се променя в Австрия от 19 май

От 19 май отпада карантината при влизане в Австрия

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации