0.8 C
Виена
петък, 1 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияЕто какво се променя в Австрия от 19 май

Ето какво се променя в Австрия от 19 май

-- Реклама --

От 19 май в Австрия отпадат ограниченията за излизане вечер, отварят заведения, хотели, започват културни и спортни събития

На специална прсконференция на 10 май канцлерът Курц и здравният министър Волфганг Мюкщайн обявиха стъпките за отпадане на сегашните ограничения, свързани с Ковид 19 и отваряне на страната. Засега заповедта, с която новите правила ще влязат в сила от 19 май, все още не е готова.

Според здравния министър Мюкщайн най-важната стъпка към връщането към нормалния живот е отпадането на ограничението за излизане вечер. „Вече не е нужно да имаме точно определена причина за напускане на дома през нощта”. Въпреки големите стъпки към отваряне на живота, остават изискванията за спазване на 2 метра отстояние, носене на маски на закрито и дезинфекция.

Ваксинирани – излекувани – тествани

Цялата стратегия на правителството за отварянето на страната е базирана на така наречените 3 G – getestet, genesen, geimpft (тестван, излекуван, ваксиниран). Тези, които представят отрицателен тест за Ковид, тест за антитела или имунизационен паспорт, ще могат се възползват от възможността да седят в заведение, да посещават спортни и културни събития, фитнес зали, басейни, спа центрове, да пътуват.

Антигенният тест ще важи за 48 часа, PCR тест – 72 часа. Ще бъде възможно в определени случаи да се направи и тест на място, стана ясно днес на пресконференцията като правителството се ангажира да предостави достатъчно количество бързи тестове за заведенията и на организаторите на събития.

Ваксинацията ще се признава за входен билет минимум 22 дни след поставянето на първата доза. Ако в рамките на три месеца не бъде поставена и втората инжекция, лицето губи предимствата си.

Удостоверението за преболедуван Ковид 19 трябва да бъде не по-старо от шест месеца, а тестът за антитела – три месеца.

За редица случаи е предвидено и задължение за регистриране.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Влизане в Австрия

На пресконференцията здравният министър Мюкщайн поясни, че се предвижда държавите да бъдат разделени на три категории (без збачение дали са членки на ЕС или не) – сигурни, рискови и високорискови държави с мутации на коронавируса. Пристигащите от първата група могат да влизат в Австрия без да остават под карантина след като представят документ, че са тествани, преболедували или ваксинирани срещу Ковид 19. Ваксинираните и преболедувалите пристигащи от рискови държави ще влизат в Австрия без задължения, докато тестваните ще трябва да остават в карантина. В третата категория държави в момента попадат Южна Африка, Индия и Бразилия. Пристигащите от тези страни остават задължително в карантина, независимо от представянето на документ за ваксина, тест или прекаран Ковид 19.

Детайлните правила и условия за влизане в Австрия ще бъдат допълнително обявени в наредба.

Отварят заведенията

Ресторанти, кафенета, локали ще посрещат своите гости при определени условия, тоест срещу представяне на документ, че те са тествани, ваксинирани или излекувани. В случай, че в заведението се престоява повече от 15 минути регистрацията е задължителна.

На една маса на закрито могат да седнат до четирима възрастни и шест деца. Навън – до десет възрастни от различни домакинства и до десет деца.

Заведенията ще работят от 05.00 до 22.00 ч.

Хотели

За отсядане в хотел също ще бъде необходимо представянето на документ, че гостите са тествани, ваксинирани или излекувани.

Магазини

За влизане и пазаруване във всички търговски обекти няма да бъде необходим тест. Ще трябва да се следи за струпване на много хора като изискването е на клиент да бъдат осигурени по 20 кв.м.

Салони за красота

При посещение на фризьорски салон, масаж, козметик ще е нужен документ за тест, ваксина или преболедуване като клиентите трябва да разполагат с по 10 кв.м.

Спорт

Посещението на всички спортни събития ще бъде възможно само за тествани, ваксинирани или излекувани. Тренировките на открито и закрито се възстановяват.

Културни събития

Театри и концертни зали вече ще могат да имат представления с публика. Представленията на закрито ще могат да имат до 1 500 зрители като най-много 50% от капацитета на зала може да бъде запълнен. Изискването е между седящите зрители да има по едно свободно място, освен ако не става дума за хора от едно домакинство.

Събития на открито могат да събират до 3 000 участника.

По време на тези събития не се разрешава консумацията на храни и напитки.

Все още не е възможно организирането на сватби.

Ако броят на новозаразените продължава да намалява, и с увеличаване на процента на ваксинираните ситуацията се подобрява, в началото на юли ще бъдат обсъдени и още по-широки облекчения.

По данни на здравното министерство към момента около 36% от населението е получило по една ваксина, а 13% е напълно ваксинирано. В Австрия са одобрени ваксините на Астра Зенека, Модерна, Пфайзер и Джонсън и Джонсън.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации