6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия обсъжда отпадане на карантината за пристигащи от страни членки на ЕС

Австрия обсъжда отпадане на карантината за пристигащи от страни членки на ЕС

-- Реклама --

 

От 19 май Австрия планира значително облекчаване на ограничителните мерки във връзка с Ковид 19. С отварянето на ресторантите и хотелите ще се активизира туризмът и в тази връзка се очаква влизането в страната да бъде значително улеснено.


Австрия: Отварянето на туризма, заведенията и културния живот започва от средата на май


Според подготвяните изменения в нормативната база се предвижда сегашната задължителна карантина да отпадне за пристигащите от държави членки на ЕС. Изключение може да се въведе за райони с високо ниво на разпространение на заразата. В тази насока австрийското здравно министерство ще се ориентира по светофара на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC). Това съобщи австрийското издание Der Standard.

Вероятни промени в режима на влизане в Австрия

Безпроблемно ще бъде пътуването за пристигащите от държави със зелен или оранжев код на картата на ECDC.

Пътниците от страни със светлочервен код ще трябва да покажат на граничния пункт негативен тест за Ковид 19, удостоверение за имунизация или за преболедуване на Ковид 19.

Задължителна десетдневна карантина с възможност за освобождаване след петия ден с негативен тест остава за пристигащите от тъмночервените зони на картата на ECDC. Дали ограниченията ще се налагат на ниво държава или ще има по-детайлно регионално деление все още не е ясно.

Актуална карта на нивото на риск в отделните европейски държави според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията

Ако се погледна сегашната обстановка, изцяло зелени или оранжеви държави в Европа са само Финландия, Исландия, Португалия и Малта. Туристически дестинации като Испания, Гърция, Италия и съседна Германия са все още с високо ниво на риск и са с тъмночервен код. Пристигащите от Франция, Швеция, Нидерландия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, България, Кипър, Естония и Латвия също ще трябва да останат в карантина.

Все още не напълно ясно какви точно ще са промените, които ще бъдат приети, но най-вероятно, те ще влязат в сила от 19 май, твърди Der Standard.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Актуален режим на влизане в Австрия

Според действащите към момента разпоредби влизането в Австрия става след представяне на негативен PCR или антигенен тест и предварителна онлайн регистрация. Десет дневната карантина е задължителна като тя може да бъде съкратена до пет дни, ако след петия ден се направи нов тест и той е негативен.

Подобна информация за необходимите документи ще намерите тук:

Промяна в изискването за антигенен тест при влизане в Австрия

Австрия въведе задължителна електронна регистрация преди влизане в страната

 

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации