8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенската филхармония кани на традиционния си Концерт в лятна нощ в парка...

Виенската филхармония кани на традиционния си Концерт в лятна нощ в парка на двореца Шьонбрун.

-- Реклама --

Виенската филхармония съобщи, че и тази година ще зарадва почитателите на класическата музика с традиционния си Концерт в лятна нощ. Както и миналата година, на 18 юни събитието ще се проведе с много по-малко зрители и при спазване на противоепидемичните мерки. Входът е безплатен.

снимка MaxParovsky

Както всяка година, Концертът в лятна нощ ще се проведе на открито в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун. Поради продължаващата пандемия, както и през миналата година, събитието ще бъде с много по-малко публика. В предишни години публиката беше над 100 000 души, седнали по поляните в парка, а миналата година организаторите допуснаха едва 1250 зрители. Точно толкова бяха седящите места пред сцената, между които беше осигурена необходимата дистанция.

За първи път

За първи път на диригентския пулт ще застане британецът Даниел Хардинг, а солист ще бъде пианистът Игор Левит. Под поетичното мото „Копнения по далнина“ (Fernweh) в програмата ще прозвучат произведения на Бърнстейн, Верди, Рахманинов, Сибелиус, Елгар, Дебюси и Холст.

34-годишният Игор Левит е един от най-талантливите млади пианисти. Сонатите на Бетовен, записани от Левит, са сред най-добре продаващите се албуми с класическа музика в Германия. Според критиците той скоро може да се впише сред най-добрите интерпретатори на Лист в света.  През 2020, когато концертните зали в Германия бяха затворени, пианистът изнесе поредица от 52 „домашни“ концерта, които предаваше в Туитър и Инстаграм. За произхода си Левит обяснява, че е евреин, роден в Русия, живеещ в Германия и влюбен в Европа. Твърди, че без немския език не би създал толкова тясна връзка с Бетовен.

В колко часа?

Точната програма и началният час на концерта, който се състои на 18 юни, ще бъдат съобщени в най-скоро време, а допълнителни подробности за начина на провеждане на събитието ще бъдат обявени по-късно поради действащите ограничения. Събитието остава все така безплатно за публиката.

История

Първият по рода си „Концерт в лятна нощ“ се провежда на 25 май 2004 г. под мотото „Концерт за Европа“ и е посветен на разширяването на Европейския съюз. Оттогава всяка година между фонтана на Нептун и сградата на двореца за всеки „Концерт в лятна нощ“ обичайно се събират около 100 000 души, за да се насладят на виртуозните изпълнения на Виенската филхармония. Целта на тези концерти е популяризирането на класическата музика. Те са  своеобразен подарък от Виенската филхармония за жителите и гостите на града и входът за зрителите е безплатен.

Прессъобщение на Ойроком-ПР София,

част от мрежата за международни връзки на Община Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации