10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияОтговори от ПП "Герб"

Отговори от ПП „Герб“

-- Реклама --

Каква роля отрежда на държавата визията ви за управление по отношение на българите в чужбина? Чрез какви конкретни механизми, инициативи, институции (извън дипломатическите и търговски представителства) може държавата да поддържа и активира българската диаспора?

Отделяме голямо внимание на българите в чужбина и ще продължим действията си от сегашния мандат. Припомняме, че успяхме да запазим административно-териториалния статут на населения с многобройна българска общност Болградски район в Украйна. Българското малцинство бе официално признато в Албания. Помогнахме на десетки хиляди българи да се приберат в Родината в пандемия на Ковид. Отпаднаха визите за Канада. Гражданите могат да подават заявления за подмяна на документи за самоличност изцяло онлайн.

В новия мандат ще продължим приоритетно да подкрепяме нашите сънародници зад граница – не само финансово, но и с всякакъв вид подкрепа, за да съхраним езика, културата и познанията за историята ни и сред най-новите поколения в българските общности. Предвиждаме да развием трайна политика за представяне на българската литература в чужбина. Ще учредим стипендии за подобряване на знанията по български език не само сред учениците, но и студентите от българските общности зад граница. Ще създадем единен орган, който да обхваща всички аспекти на отношенията между българската държава и нашите сънародници в чужбина.


Виена: Десетки българи участваха в протестно шествие с искане на оставка на премиера Борисов

Защо Бойко Борисов се разходи до Виена?


Каква е позицията на партията ви относно:

a/ създаване на избирателен район “Чужбина”;

Подкрепяли сме създаването на такъв район още през 2016 г., но другите партии в парламента бяха против.

б/ въвеждане на възможност за дистанционно електронно или пощенско гласуване;

Подкрепяме и двете, но след организиране на широка обществена дискусия и консенсус в обществото и политическите сили. В противен случаи и двете идеи биха довели до намаляване на доверието в избирателния процес, от което никой няма полза.

Именно ГЕРБ въведе експерименталното електронно гласуване. ГЕРБ обаче е и за прозрачни и честни избори. Почти няма държави, които днес разчитат на дистанционно електронно гласуване поради големите изисквания за сигурност, които трябва да бъдат изпълнени. Трябва да се отговори на много въпроси – как се гарантира идентифицирането на избирателите при условие, че те нямат електронна идентификация по българското законодателство (квалифициран електронен подпис, издаден от организация, оторизирана да предоставя удостоверителни услуги в България), как ще се гарантира личното волеизявление (без принуда или външна намеса), как ще се отчита и преброява подаденият вот прозрачно. Що се отнася до гласуването по пощата трябва да са изпълнени редица условия за осигуряване на честен и демократичен вот – не разполагаме с адресите на нашите сънародници в чужбина, тъй като нямаме задължително изискване за тяхната регистрация в дипломатически и консулски представителства (съответно няма как да им изпратим изборни книжа), в различните държави пощенската услуга има различно качество (понякога писмата се губят или бавят) – съответно това би изправило под риск отчитането на гласовете, а и тъй като дипломатическите ни мисии не участват в изборния процес като преброител на гласовете, трябва да се осигури как тези писма с бюлетини да стигнат до ЦИК.

в/ съществуващите в момента правила за отваряне на избирателни секции в чужбина?

Правилата са добри според нас, откриването на избирателни секции е двустранен процес и изисква активност от сънародниците ни в чужбина. Благодарим за съдействието на българските организации, особено в страните в Европа.

Каква е позицията ви в спора редно ли е хората, избрали да живеят далеч от Родината, да имат същите права в решаването на бъдещето ѝ както тези, които пребивават в България постоянно?

Всички български граждани по Конституция имат еднакви права. Това важи с пълна сила в избирателното право.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации