-1.2 C
Виена
вторник, 5 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияОтговори на ВМРО

Отговори на ВМРО

-- Реклама --

Отговорите са от Красимир Богданов, два мандата народен представител от ВМРО и заместник председател е на Комисията по външна политика.

Каква роля отрежда на държавата визията ви за управление по отношение на българите в чужбина? Чрез какви конкретни механизми, инициативи, институции (извън дипломатическите и търговски представителства) може държавата да поддържа и активира българската диаспора?

ВМРО е за създаване на министерство на българите в чужбина, обединяващо грижите за българските организации, образованието и работата на съботно-неделните училища, културно- информационните центрове, подпомагане на българските медии, осъществяването на проекти в полза на диаспората.

Ще работим българският език да стане матуритетен в ЕС, което ще даде възможност за по-лесен достъп до българските ВУЗ.

Ние сме за създаване на Български културен институт „Св. Св. Кирил и Методий“ – средство за укрепване на българското самосъзнание и разширяване влиянието на българския език сред общностите ни чужбина.

Подобряване възможностите за придобиване на българско гражданство. Премахване на административните пречки, създаващи условия за корупция. Съкращаване и облекчаване на процедурите по издаване на лични документи. Пълноценно въвеждане на карта „Българин“ – даваща достъп до обучение и работа в България.

Политика на трайно заселване на наши сънародници – от Украйна, Молдова и другите компактни общности, особено в обезлюдяващи се райони. Държавна и общинска политика по предоставяне на жилища, работа и обработваема земя.

Каква е позицията на партията Ви относно:

— създаване на избирателен район “Чужбина”

Дискусионен е въпросът дали трябва да се разделят хората на „вътрешни“ и „външни“ българи. Неясни са механизмите, как да се делят страните, имащи различен статут – в и извън ЕС.

— въвеждане на възможност за дистанционно електронно или пощенско гласуване

Добра идея, но само за страните от ЕС. Докато има условия за манипулация и намеса на чужди държави в българския изборен процес, този тип гласуване може да се окаже опасен за националната сигурност.

— съществуващите в момента правила за отваряне на избирателни секции в чужбина

Неограничен брой секции в ЕС и до 35 извън Съюза. За пример в Р. Турция, където са се записали да гласуват 20 000 души /най-много желаещи е една държава/ има до 35 СИК. Разделени на желаещите да гласуват, това прави по 571

избиратели на секция. Приблизително толкова избиратели има и в една средно статистическа СИК в Р. България. Няма нарушени права.

Каква е позицията Ви в спора редно ли е хората, избрали да живеят далеч от Родината, да имат същите права в решаването на бъдещето ѝ както тези, които пребивават в България постоянно?

Всички български граждани по Конституция имат равни права.

Българите в чужбина имат сериозен принос за икономиката на България. Затова ние от ВМРО сме за целенасочена държавна политика към сънародниците ни от диаспората и задълбочаваме на икономическите, културните и образователните контакти. Нужна е и по-голяма медийна ангажираност към общностите ни зад граница. „Външните“ българи са неразделна част от българската нация. Пожелавам им здраве, просперитет и обич към общото ни отечество – България!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации