34.5 C
Виена
четвъртък, 18 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияСлед сто години картината „Дамата с ветрило” на Климт се завръща във...

  След сто години картината „Дамата с ветрило” на Климт се завръща във Виена

  -- Реклама --

  Една от последните картини на Густав Климт „Дамата с ветрило”  ще бъде изложена в музея „Белведере” от 25 март 2021 до 13 февруари 2022.

  От 25 март основната атракция в музея „Белведере” във Виена ще бъде картината „Дамата с ветрило”, която се счита за последната завършена картина на Густав Климт. Тя е била все още на статива на художника в последното му ателие в Хийтцинг, когато той умира през 1918 г.

  За последен път виенчани са могли да видят картината през 1920 г, когато е била изложена в сградата на сегашния МАК музей. Сега тя ще остане в родината си година – за толкова време е договорката с анонимния собственик.

  Изложбата ще бъде разделена на две част. В първата част картината ще бъде представена заедно с други  творби на художника от последния му период, докато втората част, която ще бъде открита през октомври, е посветена на влиянието на японското и китайското изкуство върху по-късното творчество на Климт.


  Густав Климт – художникът отвъд „Целувката“

  Климт на виенчани


  Мистериозната дама с ветрилото

  Дамата с ветрило © Belvedere, Wien / Markus Guschelbauer

  От картината носи всички белези на златния период от творчеството на Климт. От нея лъха изискана елегантност, мъдрост и дистанция, отразяваща се само в едва забележимата усмивка. Кимоното на дамата, загадъчните птици и цветя на фона напомнят силно изкуството на Китай и Япония, от което художникът е силно повлиян.

  Но коя е жената, изобразена от Климт? Със сигурност може да се каже, че това не е някоя от известните дами от виенското висше общество от онова време, които също са често рисувани от художника. Предполага се, че за тази картина е позирал един от моделите на Климт, който той е използвал и за други портрети. Творбата въздейства изключително силно с интензивните си цветове.

  Кураторът Маркус Фелингер открива сходства между съблазнителната поза и загатнатата голота на модела със силно изразената еротика при „Юдит”, но посочва, че в това произведение се забелязва промяна на стила на Климт в посока експресионизъм.

  Полезни адреси на български лекари, зъболекари, фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Мистериозни собственици

  Според най-новата информация „Дамата с ветрило“ е изложена за последно пред публика във Виена през 1920 г., като тогава тя е предоставена от индустриалеца Ервин Бьолер. Картината е собственост на фамилията Бьолер в Швейцария от 20-те години на миналия век. Предполага се, че през 50-те години на миналия век австрийският колекционер Рудолф Леополд е купил картината от тях, но по-късно я продава, за да покрие дълговете си. През 1994 г. платното отново излиза на пазара и сменя собственика си на търг на заложната къща Сотбис в Ню Йорк за сумата от 9,3 млн.

  След това властите започват разследване срещу неизвестно лице за нелегален износ на произведение на изкуството, но делото е спряно поради невъзможност да бъдат идентифицирани виновните.

  Настоящият собственик не е бил запознат с предисторията на собствеността. За да може след толкова години картината да бъде изложена във Виена, австрийската държава гарантира правата на собственика, включително и връщането на картината след закриването на изложбата.

   

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации