18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрия„Хубава си, моя горо” ще звучи по телевизия ARTE в изпълнение на...

  „Хубава си, моя горо” ще звучи по телевизия ARTE в изпълнение на пианистката Дора Делийска

  -- Реклама --

  Пианистката Дора Делийска представя България в предаването Europe@Home на телевизия ARTE. Заедно с цигуларя Даниел Хоуп тя ще изпълни песента „Хубава си, моя горо” и миниатюра на Константин Генчев по народната песен „Седнало е Джоре дос”.

  Във време, когато артистите не могат да срещнат публиката си в концертните зали, немската телевизия ARTE и цигуларят Даниел Хоуп започват предаването Europe@Home. То има за цел да представи артисти от всяка от 27 държави-членки на Европейския съюз. Уютният дом на цигуларя в Берлин се превръща в международна сцена, от която звучат музикални творби от всички краища на обединена Европа.

  Даниел Хоуп е един от най-изтъкнатите цигулари на нашето време. Той е музикален директор на Zurich Chamber Orchestra и New Century Chamber Orchestra в Сан Франциско. От януари 2019 г. е първият артистичен директор в историята на известната катедрала Фрауенкирхе в Дрезден. През април тази година той ще гостува в София, където ще си партнира със Софийската филхармония и оперната прима Александрина Пендачанска в зала „България“.

  Българско участие в предаването Europe@Home

  В изданието на предаването, което предстои да бъде излъчено на 26 февруари, петък, от 19.00 ч., ще гостува Дора Делийска. Пианистаката, която от години живее и работи във Виена, е подбрала в програмата си произведения на Лигети, Щраус, Шуберт и Лист. От българските композитори тя е избрала Панчо Владигеров и неговата „Есенна елегия”. Заедно с Даниел Хоуп ще изсвири миниатюра на Константин Генчев по мотиви на народната песен „Седнало е Джоре дос”. В ефира на телевизията в изпълнение за пиано и цигулка ще прозвучи и красивата българска песен „Хубава си, моя горо” в аранжимент на Пол Бейтман.

  Кога и къде

  Може да гледате пряко предаването Europe@Home с участието на Дора Делийска на 26 февруари 2021 г.от 19.00 ч. на този линк: www.arte.tv/de/videos/102131-007-A/europe-home-bulgarien/ или от фейсбук страницата на Дора Делийска ТУК.

  То ще остане на разположение на страницата на телевизия ARTE до 27 май 2021 г.


  Дора Делийска, пианистка: Хубавата музика ни прави по-одухотворени и чисти


  Дора Делийска

  Визитка

  Дора Делийска е сред най-успешните млади пианисти на международната сцена. Родена е в Плевен, но от години живее и работи във Виена. Талантливата пианистка изнася концерти на престижни сцени в Белгия, Холандия, Тайван, Китай, Италия, Австрия.

  Дора Делийска е избрана за представителен артист на световноизвестната фирма за пиана и рояли “Бьозендорфер“. Обявена е от музикалната критика за един от най-добрите млади интерпретатори на творчеството на Ференц Лист, а нейният компактдиск с произведения на Шуберт е удостоен с престижната награда Supersonic Award на списанието за класическа музика “Pizzicato“. Името на Дора Делийска често присъства на страниците на престижни австрийски издания като Falter, News и Online-Merker.

  Австрийското издание Falter. Die Wochenzeitung aus Wien подреди компактдиска на Дора Делийска Alles Walzer, einmal anders!“ на трето място в класацията си за най-значими музикални постижения за 2020 година в сферата на класическата музика в Австрия.

  „Alles Walzer, einmal anders!“ на пианистката Дора Делийска е сред десетте най-добри постижения в класическата музика за 2020 година според Falter

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации