7.3 C
Виена
сряда, 24 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Ще отворят ли заведенията и театрите през март?

Австрия: Ще отворят ли заведенията и театрите през март?

-- Реклама --

Расте натискът от страна на бизнеса за отваряне на заведенията и културните сцени. Вирусолозите са скептични.

Само за няколко седмици след отварянето на търговските обекти и училищата броят на заразените с Ковид 19 бързо скочи над 2000 нови случая на ден. Сега се правят много повече тестове (на 24 февруари те са  47.050), но според експерти покачването на заразените не може да се отдава само на засиленото тестване.

Появата на новите мутации, които са доказано по-заразни, допълнително усложнява обстановката и засилва страховете, че с идването на пролетта животът няма да започне да се нормализира. Заговори се и за поредния локдаун, който трябва да смекчи задаващата се трета вълна.

В същото време в интервю за Дер Щандард министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер казва:„Решенията за разхлабване или затягане на ограничителните мерки не трябва да се осланят само на числата. Трябва да преценим и как се справят хората с един локдаун. Какви странични действия има той”. Според министъра масовото тестване и проследяването на контактите на заразените може да помогне много за намаляване на новите случаи.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Търговската камара (WKO) настоява за ясна стратегия

След отворена среща на представители на различните браншови организации в четвъртък, 25 февруари, председателят на Австрийската търговска камара Харалд Марер заяви пред журналисти, че заведенията, хотелите и културният бранш трябва да отворят врати още преди Великден (4 април). Всички те имат разработени концепции, с които да гарантират сигурността на клиентите. Бизнесът се нуждае от ясен план за следващите стъпки, настоява още Марер, според който ресторантите могат да заработят още от 9 март.

С негативен тест на кафе

4/5 от австрийците са готови да се тестват, за посетят заведение или театрално представление, показва изследване на WKO. Идеята за представяне на негативен тест преди да се седне в локал вече се посреща с одобрение от бранша.

Ораганизаторите на културни събития също намират за реалистична идеята с билета за театър да се показва и документ за тест.


Австрия с нова стратегия за тестване: Негативен тест като входен билет за културни събития


NEOS с ясен план за отваряне

Опозиционната партия NEOS също излезе с конкретни предложения за постепенно отпадане на ограниченията. От 13 март могат да отворят градините към заведенията, от 20 март хотелите, а от 27 март всички обекти, свързани с гастрономията. От 13 март могат да се възстановят и спортните занимания.

Такова отваряне трябва да бъде обезпечено със задължителен тест, а театралните и концертни зали да работят с 50% от капацитета си. „По-добре е хората да се тестват и да се срещат в ресторантите, отколкото без тест у дома”, коментира Беате Майнъл-Райзингер, председател на NEOS.

Според медиците възобновяването на живота в средата на март крие много рискове

Д-р Хайнц Бургман от Медицинския университет във Виена смята, че на фона на нарастващите нови случаи, отварянето на заведенията и културната сфера в средата на март е прибързано и крие риск от ново експоненциално нарастване. Неговият колега Ханс-Петер Хутер е на мнение, че трябва да се намери баланс между натоварването на болниците заради пандемията и отрицателните последици от един локдаун. Пред Дер Щандарт той дава за пример голямото социално и психическо натоварване за семействата и пропускането на важни медицински прегледи.

Дали ограничителните мерки ще започнат постепенно да отпадат след 9 март ще стане ясно в понеделник, 1 март.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации