10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДа посетиш Виенската опера като музей

Да посетиш Виенската опера като музей

-- Реклама --
Виенската държавна опера
Виенската държавна опера снимка © Schaup-Walzer/PID

От 8 февруари локдаунът ще приключи поне частично. Наред с търговските обекти, най-после врати ще отворят и редица музеи. Оперните, театрални и концертни зали обаче ще останат все така празни и тихи.  Някои концерти се излъчват чрез стрийминг, а Виенската държавна опера редовно предава безплатно онлайн представленията си.


Гледаме постановки на Виенската опера от дивана вкъщи


При все че не се очертава скоро да покани публиката си на истинско представление, операта във Виена прави планове да отвори вратите си този път като музей. Идеята на директора Богдан Рошчич е да привлече и любителите на историята и архитектурата.

Забележителна архитектура и зали, пълни с история

Тези от вас, които са били с нас на разходките с екскурзоводката Диана Пиперова (последно сме посетили Операта точно преди година – на 9 февруари 2020) знаят, че тя е стаила в себе си много интересни исторически факти и ценни произведения на изкуството


Екскурзоводката Диана Пиперова ни разкри красотата на Виенската опера


Повече от 300 постановки годишно се играят на сцената на Виенската опера. Залата има 2300 места, а кристалният полилей, който я осветява, тежи 3 000 кг. Сградата е построена по времето на император Франц Йосиф от архитектите Едуард ван дер Нюл и Август Зикард фон Зикардсбург в периода 1861-1869 г. и е първата обществена постройка на известния булевард Ринг. През 2019 г. тя отбеляза своя 150-годишен юбилей. Първоначално виенчани не харесват архитектурния стил и сградата е обект на обиди и подигравки. Няколко години по-късно тя все пак е оценена по достойнство и се превръща във водеща културна институция и един от символите на Австрия.

снимка Нели Бижева-Такева

Безплатно посещение

Екскурзиите из сградата на операта ще са безплатни и ще включват и разходка из ремонтираното фоайе на операта, в което сега се намират касите и магазинът за сувенири. Работното време ще се актуализира ежедневно на страницата на Виенската държавна опера.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации