2.1 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВ Австрия в Деня на тримата царе звездни певци посещават домовете

В Австрия в Деня на тримата царе звездни певци посещават домовете

-- Реклама --
снимка dka.at/sternsingen

На 6-ти януари католическата църква чества появата на Господ-бог или още Богоявление (на гръцки “епифания”- явяване). Корените на празника могат да се търсят още в египетския град Александрия, където на този ден преди хиляди години се е чествало рождението на бога на живота Еон. На този ден според Библията, тримата източни мъдреци, които първи научават за светото рождение, отиват във Витлеем, за да се поклонят пред новородения бъдещ цар на юдеите.

Благотворителната акция на звездните певци

В Австрия празникът е свързан и с голяма дарителска кампания на младежката секция към католическата църква – Sternsingeraktion. Групи деца, облечени като трите влъхви, обикалят по домовете и пеят песни. В замяна звездните певци получават дарения, с които се подпомагат над 500 хуманитарни проекта в Африка, Азия и Латинска Америка. Миналата година бяха събрани 18,4 млн. евро.

Въпреки пандемията с Ковид 19 традицията ще бъде спазена, но с някои промени и прилагането на всички хигиенни мерки. Участниците ще носят маски, ще спазват разстояние и за съжаление, няма да пеят. Ситуацията налага използването на креативни решения и голяма част от песните им са вече записани и могат да се чуят директно от телефона, подготвени са и видеопоздрави. „Повече от всякога имаме нужда от доброта, съпричастност и надежда”, убедени са организаторите на благотворителната инициатива.

Всеки пуснал дарение в кутията на звездните певци получава специален сертификат, който може да закачи на вратата си. На него се вижда годината и трите букви на царете 20 – С+М+В – 19. Често тези символи се изписват с тебешир на вратата.

Кои са тримата царе?

В Евангелието на Матея те са наричани мъдреци, магьосници или звездобройци, които следвайки най-ярката звезда на небето, дошли от Изтока, за да се поклонят на Исус. Те донесли миро, злато и тамян, от което през 5 в. папа Лъв І заключил, че са били трима мъже – едно недоказано до днес твърдение.  Предположението, че са били царе, само възоснова на донесените подаръци, също е доста спекулативно. Неяснотата около обществения статус на първите посетители на бебето Исус се подсилва и от значението на старогръцката дума „магос”. В Библията тя се превежда като „мъдреци” или „влъхви”, макар че с тази дума обикновено са били наричани жреци, посветени в тайните на зароастризма, билколечението и шаманизъма. Безспорно е обаче, че са били добри познавачи на звездното неде, тъй като са успели безпогрешно да открият бебето Исус.

Имената на тримата – Каспар, Мелхиор и Балтазар – са добавени през 8 в. от теолога Беда Венерабилис. Според вярванията те идват от различни краища на Земята, затова и в рисунките Каспар, носещ мирото, се представя като чернокож, носителят на златото – Мелхиор като европеец, а Балтазар е азиатски цар, който донася тамян в криптата. Според някои тълкувания те са представители на различните култури и появата им при младенеца символизира събирането на целия познат тогава свят около Исус.

В някои легенди се говори, че мощите на тримата царе първоначално са пазени в Константинопол и едва по-късно са пренесени в Милано. През 1164 г. те са взети като военна плячка и занесени в Кьол. Тези свещени реликви стават повод за издигането на Кьолнската катедрала, където се намират и до днес, положени в златен саркофаг.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Според някои тълкуватели на Библията, освен че били отлични астролози (видели са и са разчели посланието на Виетлеемската звезда), влъхвите са имали и пророчески способности. Всъщност в тази посока навежда и библейският разказ. Според Евангелието източните мъдреци били привикани от цар Ирод, който бил силно притеснен от слуховете, че те идват от толкова далеч само, за да се поклонят на бъдещ владетел, при това не от неговата династия, а от простолюдието. Ирод заръчал на влъхвите след като го открият, да се върнат и да разкрият къде точно се намира Младенецът, за да можел и той да му отдаде почитта си. Една нощ тримата сънували пророчески сън, който ясно им казал, че Ирод всъщност възнамерявал да избие всички младенци. Така, след като принесли своите дарове на Исус – злато, миро и тамян, гадателите си тръгнали, “забравяйки” да се отчетат на юдейския владетел. Според друга любопитна версия, тримата без да искат, насочили властимащите към Божия син. Първоначално те разчели по звездите, че се ражда нов цар в тези земи. Именно за това отишли първо в Йерусалим.

В православието влъхвите не се смятат за царе, те са анонимни и броят им не е известен.


Царска особа за един ден? На 6 януари в Швейцария това е възможно


С+М+В

Честването на тримата звездобройци влиза в празничния календар през 1164 г.  Те се считат за покровители на пътуващите, поклонниците, търговците, хотелиерите, кожарите.

В голяма част от католическите държави, включително и Австрия, Тримата влъхви се пресъздават  на 6 януари от три деца, облечени в царски одежди, които обикалят от къща на къща, пеят песни и пишат по вратите формулата C+M+B (Каспар, Мелхиор и Балтазар). На латински обаче това се тълкува и като Christus mansionem benedicat – Христос да благослови този дом.

Денят на Светите трима крале символизира и края на коледните празници, което означава, че след този ден предстои усърдна работа.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации