18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжЦарска особа за един ден? На 6 януари в Швейцария това е...

Царска особа за един ден? На 6 януари в Швейцария това е възможно

-- Реклама --

В Деня на тримата царе швейцарците месят специален „царски“ хляб

снимка brauchtumsseiten.de

Текст Бояна Никова

На 6-ти януари католическият свят отбелязва Епифания или Dreikönigstag/Der Heilige Drei Könige Tag.  Празникът е популярен в немскоезичното пространство. На този ден в Австрия деца, облечени като трите влъхви, обикалят домовете и пеят песни, а в замяна получават дребни суми, които се използват с благотворителна цел.


В Австрия в Деня на тримата царе звездни певци посещават домовете


В съседна Швейцария обаче традицията е по-различна. Тя е свързана предимно с приготвянето на специален хляб, в който е скрита малка фигурка на цар. В днешния си вид обичаят съвсем не е  толкова стар и има интересна история.

Макс Верен и историята на хляба

По професия застрахователен агент в Берн, Макс Верен превръща проучването на корените на хляба в свое хоби. През 1998 г. Верен открива и проучва задълбочено не само най-стария хляб в света, който датира още от неолита, но и пекарна, намираща се в Йерусалим, съществувала преди новата ера. Заради научната си работа в областта на хляба и сладкарството изследователят получава титлата „Почетен доктор” на ETH Zürich. Верен се посвещава много време в търсене на произхода на швейцарските форми на сладкиши като кроасани (schweizer Gipfeli), плитки (Zopf) или гритибенц (Grittibänz).

снимка :©KEYSTONE JUERG MUELLER

Обичаи от Древен Рим

В изследванията си Верен открива първообраза на специалния сладкиш за тримата крале чак в Древен Рим. Там са приготвяли т.нар. Bohnenkuchen (бобен сладкиш). Не, не си представяйте нещо като тиквеник, само че с боб! Традицията била в чест на бог Сатурн (бог на златото и земеделието в древноримската митология). На този ден дори и робите можели да станат крале за един ден като открият бобено зърно, скрито в сладкиша. Този така любим обичай бил пренесен от римските легиони в Централна Европа през V век пр.Хр.

Макс Верен успява да документира 1390г. като година на произход на обичая в Швейцария. В други държави като Англия се оказва, че тази традиция се е спазвала още през 1316г. в кралския двор. Запазени са книги от средните векове, които показват седнала на маса група от хора да разделя кръгъл хляб. Описанието сочи, че това се случва през месец януари, а намерилият скритата фигурка получава привилегията да бъде крал за един ден.

Възобновяване на традицията

Има данни, че около 1808 година в някои кантони в Швейцария особено популярен е хлябът с пълеж от смелени бадеми, лимонова кора, масло, захар и яйца. След дълго и обстойно проучване на швейцарските фолклор и култура, започнало през 1945 г., обичаят се възобновява през 1952 г. благодарение на Макс Верен и пекарното училище Рихемонт. То се намира на брега на Люцернското, още наречено Фирвалдщетско езеро. Ентусиазираният изследовател успява да убеди членовете на сдружението на пекарите и сладкарите да започнат масово производство на Dreikönigskuchen по оригинална рецепта. С времето идеята се наложила в обществото и днес на шести януари в Швейцария задължително се приготвя сладкото печиво.

Приготвяне на Dreikönigskuchen у дома

Ако искате и вие да опитате специалната питка, опитайте да я приготвите сами у дома. Дали ще сложите в нея дървена фигурка на крал, оставям на вашия избор.

снимка zuckerzimtundliebe.de

Ето и рецептата:

  • 500 г. брашно
  • 12 г. сол
  • 70 г. захар
  • 20 г. мая
  • 60 г. масло
  • Кората на половин лимон
  • 40 г. стафиди
  • 300 мл. прясно мляко
  • жълтъка на едно яйце

Брашното се пресява в голяма купа и към него се добавят солта, лимоновата кора и стафидите.

Съвет: Можете да накиснете предварително стафидите в ром за една нощ за допълнителен аромат.

Отделно в малък съд бавно се загряват млякото, маслото, маята и захарта. След това всичко се смесва в голяма купа, разбърква се и се меси, докато се получи гладко тесто, което се покрива и се оставя да втаса за около 2 часа. След първото втасване тестото се меси още малко и се нарязва на 8 парчета по около 80г., които се оформят като топки. Именно тук, в една от тези топки, се скрива малък крал. Останалото тесто се оформя като голяма топка, върху която се поставя короната, която кралят/кралицата ще носи през деня. Около него се нареждат 8-те по-малки топки. Всичко втасва още 30 минути. През това време жълтъка се разбива с малко мляко и намазвате тестото. Можете да поръсите захар, филитирани бадеми или счукани лешници по желание. Пече се на 180 градуса за около 30 минути или до получаване на златиста коричка.

В повечето домакинства традицията повелява, че този, който намери фигурката, просто бива освободен от къщната работа за целия ден.

En Guete! Или Добър апетит! на швейцарски немски.

________________

Още по темата:

На път из Европа: Щайн ам Райн, Швейцария

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации