7.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНови мерки за борба с коронавируса за Коледа и Нова година. Масово...

Нови мерки за борба с коронавируса за Коледа и Нова година. Масово тестване и през януари

-- Реклама --

Австрия затяга мерките по време на празниците. Само на Коледа могат да се събират до десет човека

Ковид Австрия Коледа

След тежък локдаун в понеделник Австрия започна постепенно разхлабване на ограничителните мерки. В петък вечерта представители на отделните провинции и част от министрите в кабинета заедно с канцлера Курц  и вицеканцлера Коглер обсъдиха правилата за празнуване по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Те бяха обявени същия ден късно вечерта.

Основната причина за поредната промяна на правилата за празничните дни е все още високият брой на нови случаи – в петък тя бяха 2 900, а починалите – 126. Въпреки че се регистрира значителен спад спрямо началото на ноември, експертите смятат, че броят на заразените все още е твърде висок. Те се опасяват, че без строги ограничения по Коледа и Нова година през януари отново ще има сериозно натоварване на здравната система.


Австрия: След тежък локдаун – започват облекченията


Без партита за Коледа и Нова година

Само на 24 и 25 декември могат да се съберат максимум десет човека без значение от колко домакинства. „Колкото по-тесен кръг, толкова по-добре”, призова Курц.

От 26 декември отново е в сила правилото за събиране на максимум шест човека от две домакинства, както и ограниченията за напускане на дома от 20.00 до 06.00 ч.

На 31 декември срещу 1 януари могат заедно да посрещнат Новата година шест човека и шест деца от две домакинства. В тази нощ няма да важат ограниченията за напускане на дома. „Новогодишните партита може да имат катастрофални последици”, изрази притесненията си Курц.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Задължително носене на маски и на открито

В зони на открито, в които има струпване на повече хора и не може да се спазва отстояние от един метър, се въвежда задължително носене на маски. Такива са някои по-натоварени търговски улици, места за отдих, пазари. Тази мярка ще се налага по преценка на всяка отделна провинция.

Маски ще се носят и на работното място, където не може да се осигури достатъчно разстояние между служителите.

Второ масовово тестване през януари

Между 8 и 10 януари в Австрия ще бъде проведен второто масово тестване. За Виена периодът ще бъде по-дълъг – до 17 януари 2021 г. Тестването отново ще бъде доброволно и безплатно.


Австрия започва масово тестване за Ковид 19


Предвижда се някои професионални групи да бъдат задължени да се тестват на всеки две седмици. Такива са учители, фризьори, козметици и други, при които има по-близък физически контакт.

Очаква се новите правила да бъдат разписани в съотвения нормативен акт.

________________

Още по темата:

На първа линия: Д-р Диляна Стоянова за борбата с Ковид 19

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации