13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрия: Спад в подкрепата на хората за мерките на правителството за справяне...

  Австрия: Спад в подкрепата на хората за мерките на правителството за справяне с коронакризата

  -- Реклама --

  Изследване на Галъп показва значителен спад в подкрепата на австрийците за мерките на правителството при овладяване на разпространението на Ковид-19. 53% от участниците в допитването са на мнение, че подходът на управляващите е правилен.

  От началото на кризата през март Галъп редовно следи общественото мнение в Австрия по отношение на предприетите действия за справяне с пандемията. В сегашното изследване, направено в периода 2-5 октомври обхваща 1000 анкетирани.

  „Вече се усеща несигурност, умора и безпомощност в хората”, казва Андреа Фронашютц по време на онлайн пресконференция на 8 октомври за представяне на най-новите резултати, цитирана от АПА. Ако през март 91% от запитаните са били убедени в правилността на действията на правителството, то в началото на октомври те са малко повече от 50%. 53% сега вярват, че здравната система в Австрия е добре подготвена за есента и е готова да се справи с предизвикателствата.

  Новата система със светофар, който всеки петък сменя цвета на сигнала, показвайки нивото на риск (зелен-жълт-оранжев-червен), е според повечето хора добро решение, но 47% я намират за объркваща, 31% смятат, че тя не носи полза, а едва 17% смятат, че тя внася яснота в ситуацията.

  Готовността на населението доброволно да се откаже от свои права в името на овладяване на кризата е спаднала на 70% спрямо 95% през март.

  През юни повече от половината участници в анкетата (53%) са били убедени, че пандемията е под контрол, през октомври по-малко от една пета или 18% споделят това мнение.

  Австрийците гледат с все повече песимизъм в бъдещето. За 31% най-лошото тепърва предстои, а едва 8% вярват, че най-тежките моменти са вече отминали. Малко повече от половината – 52% вярват, че ситуацията още дълго ще продължи да бъде такава, каквато е в момента. През юни настроенията на хората са били различни – тогава 11% са смятали, че най-лошото предстояи, през септември техният дял е 38%. Страх от втора вълна изпитват 56%, а 45% не се притесняват от това.


  Gallup Int:Българите най-много вярват на конспиративни теории, австрийците имат най-голямо доверие в правителството си


  Спад на доверието в политиците и медиите

  Изследването отбелязва промяна и в отношението към работата на политиците, които сега получават по-малко позитивни оценки спрямо март. В момента здравният министър Рудолф Аншобер се ползва с одобрението на 46% от хората, което му дава преднина пред канцлера Себастиан Курц, чието одобрение е спаднало от 80% през март на 41% през октомври.

  Хората са станали по-критични и към медиите и тяхната роля при отразяване на кризата. Ако през март ¼ от населението е намирало информационните източници за полезни при изясняването на проблемите и обясняването на кризата, днес само 17% виждат ролята на медиите по този начин. За първи път 21% смятат, че телевизията, вестниците и другите информациоони източници повече са допринесли за разпространяването на паника, отколкото реално да помогнат. Мнозинството от запитаните (59%) обаче оценяват различно ролята на отделните медии, когато става дума за конкретни проблеми.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Има съществена промяна и в ползването на медиите. Днес близо 32% от анкерираните заявяват, че не четат вече за коронакризата, а при хората на възраст между 16 и 31 години този процент е 41. През 92% от населението ежедневно се е информирало за развитието на кризата.

   

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации