0.5 C
Виена
събота, 2 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияGallup Int:Българите най-много вярват на конспиративни теории, австрийците имат най-голямо доверие в...

Gallup Int:Българите най-много вярват на конспиративни теории, австрийците имат най-голямо доверие в правителството си

-- Реклама --
снимка Pixabay

Българите са най-силно убедени, че чужда сила целенасочено е причинила разпространението на коронавируса.  В тази теория вярват 58% от българските граждани. 26% или близо една четвърт от австрийците споделят същото мнение.

Това показват данните на изследване на Gallup International  Association, проведено в 28 държави с 24 652 човека. Австрийците и българите не са сами във вярването си, че чуждестранна или друга сила умишлено причинява пандемията. Тази теория се подкрепя средно от 32% от населението, докато 45% са убедени в естественото разпространение на вируса. Останалите от запитаните не могат да преценят. Начело на класацията след българите се нареждат жителите на Армения, Северна Македония и Еквадор. Най-малко привърженици на теорията за външната сила има в Босня, Германия, Великобритания и Япония.

Въпрос: Вярвате ли, че чужда сила умишлено разпространява коронавирусa? Смятате ли, че заразата се е появила и се разпростаранява естествено?

Доверие в правителството

Австрийското правителство се ползва с най-голямото доверие на гражданите сред всички останали държави, участнички в допитването. Близо 88% от запитаните австрийци са на мнение, че управляващите се справят добре. За България този процент е 60% като 37% са на мнение, че политиците не се справят със създалата се ситуация.  Най-недоволни от правителството си са тайландците, където 76% са по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че управлението се справя добре в текущата ситуация. Скептични към кризисния мениджмънт на страната са и японците (27% нямат никакво доверие), американците (23% нямат никакво доверие на правителството на Тръмп и едва 8% смятат, че то се справя добре).

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Оценка на опасността

Оценяването на мерките на правителството е в пряка корелация и с отношението на хората към опасността, която крие разпространението на Covid-19. Ето как са отговорили в различните държави на въпроса „Вярвам, че заплахата от коронавирус е преувеличена?”

Мнозинството от австрийците не подкрепят твърдението, че заплахата е преувеличена – 41% са категорично несъгласни и 34% са несъгласни. В България нагласата на обществото е различна – 11% са категорично несъгласни и 16% не подкрепят това твърдение, докато 72% са напълно съгласни и съгласни, че опасността се преувеличава. В това си разбиране българите се доближават до съседите в Северна Македония и жителите на Босна и Херцеговина. При тези данни може да се допусне, че в страните, където преобладаващото мнение е, че вирусът се разпространява от чужда сила, опасността от последиците му не се оценява толкова високо. От друга страна, в държавите, в които опасността се подценява, все още броят на заразените е сравнително малък спрямо другите страни.

Различни са оценките на хората по света и по отношение на личната заплаха да се заразят с вируса. В Италия 90% от населението се страхува в различна степен, че ще бъде засегнато от коронавируса. В Австрия 64% от запитаните малко или много са притеснени.  Сънародниците ни се боят от заразяване, близо до нивата на останалите държави – около две трети казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят. Най-спокойни в това отношение са германците и швейцарците, както и хората в Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и на кураж.

Лична свобода vs. Ограничителни мерки в името на обществото

Въпросът за това до каква степен хората в отделните държави са готови да жертват личната си свобода в името на налагането на ограничителни мерки,които да спрат разпространението на вируса, показва интересни резултати в отделните държави, участнички в допитването. Австрийците са в много голяма степен готови да жертват личното си благо в името ограничения, наложени от държавата – такава готовност изразява 95% от запитаните. Сходно е положението и в Германия (71%). 83% от българите са готови да се откажат от определени свои права, за да се задържи разпространението на Covid-19

Най-голяма е съпротивата срещу ограничаването на личната свобода в Япония (48% са „против”, а 32% са „за”).

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации