16.1 C
Виена
сряда, 28 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияПианистката Дора Делийска с благотворителен концерт в Музикферайн

  Пианистката Дора Делийска с благотворителен концерт в Музикферайн

  -- Реклама --

  Концертът ще бъде предаван безплатно и онлайн с възможност за дарения в подкрепа на Kinderhospiz-Netz

  Класическа музика в името на благородна кауза. Пианистката Дора Делийска ни кани на своя благотворителен концерт, с който събира средства в подкрепа на организацията Kinderhospiz-Netz. Събитието трябваше да се проведе през май в Музикферайн и билетите бяха разпродадени, но коронакризата ни изправи пред непознати ограничения и трудности.

  На 8-и октомври концертът все пак ще се състои, макар и в по-различен формат. Колкото и да се промени светът около нас, главната цел – подпомагане на Kinderhospiz-Netz във Виена и околностите, остава същата.

  Kinderhospiz-Netz е организация, която подпомага семейства, отглеждащи деца с нелечими заболявания. Екип от специалисти посещава нуждаещите се малчугани и младежи, осигурявайки едновременно терапия, разнообразие в монотонното им ежедневие и помощ за родителите. Създаден е и специален център, в който родителите се срещат, разговарят помежду си и получават професионална консултация. Отделя се внимание и на останалите деца в семейството, които също имат нужда от специално обгрижване и емоционална подкрепа.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  „При една травма най-тежкото е да се преодолее първоначалния шок, да се направят първите стъпки и да се потърси специализирана помощ“, убедена е известната пианистка Дора Делийска. „В момента като общество ние също преживяваме травма, която ще остави дълбоки следи в нас. Коронакризата е не само медицинска, финансова и икономическа. Тя има и емоционални последици, които отключват страхове, водят до изолация и самота”. Тя е убедена, че изкуството и в частност музиката, имат водеща роля за емоционалното лекуване на хората, а артистите носят отговорност  да „уловят” страховете и чувствата на всеки отделен човек и да му помогнат да намери нов път в трудното време.

  Дора Делийска, която е призната за един от най-добрите млади интерпретатори на творчеството на Ференц Лист, винаги е била отдадена на благотворителни каузи. От няколко години тя подкрепя семействата от Kinderhospiz-Netz и се надява чрез благотворителния концерт на 8-и октомври да бъде събрана сума, която да им даде глътка свеж въздух и да им помогне да преодоляват трудностите, пред които ежедневно са изправени.

  Както се вижда от мотото Alles Walzer, einmal anders! в центъра на програмата е валсът – по виенски елегантен, но и провокативно модерен. След локдауна, през който преминахме, Дора Делийска внася известни промени в програмата. Тя вмъква шест прелюдии на Шопен, които са се оказали спасителни за нея във времето на изолация. „Всички имаме нужда от структура, която да организира и държи ежедневието ни. Пандемията показа, че тази структура внезапно може да се счупи и пръсне на стотици парчета. Моето желание е от тези останки да изградим ново начало, да докажем, че въпреки хаоса и разпада, ние можем да се изправим и да продължим напред”.

  Изкуството лекува и възпитава. Нека на 8 октомври се насладим на красотата на музиката, изваяна от пръстите на Дора Делийска, и отворим сърцата си, дарявайки всеки според възможностите си за благородната кауза.

  „Alles Walzer, einmal anders!“ – концерт на пианистката Дора Делийска

  Кога: 8 октомври 2020 от 20.00 ч.

  Къде: Brahms-Saal, Musikverein

  Концертът ще бъде предаван безплатно онлайн и може да бъде гледан от Фейсбук страницата на Дора Делийска. Пълната програма може да видите ТУК.

  _________________

  Още по темата:

  Дора Делийска, пианистка: Хубавата музика ни прави по-одухотворени и чисти

  Да поговорим за музика – Дора Делийска подкрепя проекта „Рапсодия в училище“

  Дора Делийска и новият й компактдиск Danzas в Porgy&Bess

  Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

  Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации